Savaş karşıtı doktorların gözaltına alınmasına büyük tepki

Savaş karşıtı doktorların gözaltına alınmasına büyük tepki

AKP’nin Afrin saldırısına karşı barış çağrısı yaptıkları için bu sabah evleri basılarak gözaltına alınan TTB yöneticilerine ilişkin hükümete tepki yağıyor.

İleri Haber

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedef göstermesinin ardından İçişleri Bakanlığı’nın şikayetiyle haklarında dün soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesi doktorlar bu sabah evleri basılarak gözaltına alındı.

TTB Genel Merkez binası ve doktorların evlerine sabah erken saatlerde baskın düzenleyen polis, savaş karşıtı doktorların evlerinde ve çalıştığı hastanedeki odalarda arama yaptıktan sonra Merkez Konseyi üyesi 11 kişiyi gözaltına aldı.

Doktorların gözaltına alınmasına ise çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek meslek örgütleri ve yurttaşlardan tepki yağdı.

HÜKÜMETE TEPKİ YAĞDI

Sosyal medyada da gözaltı gündemi #TTBninYanındayız etiketiyle Twitter’da 1. sıraya otururken, doktorları hedef gösteren iktidara tepki yağdı.

TTB yöneticilerinin linç kampanyası sonrası gözaltına alınmasına gelen tepkiler şöyle:

Türkiye Komünist Partisi (TKP) bir açıklama yaparak, “Barış yanlısı doktorlar onurumuzdur” ifadelerini kullandı.

Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Savaş halk sağlığı sorunudur “ diyerek savaşa karşı çıkan, barışı ve yaşamı savunan TTB’nin yanındayız” dedi.

ÖDP de yaptığı açıklamada, “Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları yaşamı savundukları için gözaltına alındı.

TTB’ye yönelik saldırı, karanlık düzenlerine HAYIR diyen herkesi teslim almak içindir. Bu saldırı toplumun özgürlüğüne de birarada yaşam iradesine saldırıdır” denildi.

Halkevleri’de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Günlerdir hedef gösterilen TTB Merkez Konseyi üyeleri sabah saatlerinde gözaltına alındı. AKP fırsatçılık yaparak toplumsal muhalefetin yıllardır başını çeken kurumlardan TTB saldırıyor. AKP baskıyla kurduğu savaş korosunu tek bir sesin dahi alt üst edebileceğini iyi biliyor. İnsan yaşamına değer vermeye and etmiş hekimlerle kavgası bundandır!” ifadelerini kullandı.

EMEP de doktorlara ilişkin “Barış istemek suç değildir. Cumhurbaşkanının istemediği açıklamalara soruşturmalar açmak; yasal hakların ihlali hukukun ve adaletin kökünü kazımak despotik bir uygulamadır. Böyle bir siyasete teslim olmayacağız.

Hukuksuzluk son bulsun, barış talep ettikleri için hedefe konulanlar üzerindeki baskılar, soruşturmalar son bulsun, TTB yöneticileri derhal serbest bırakılsın” açıklamasında bulundu.

[ih2]

HDP de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ölümün değil yaşamın yanında olan TTB’nin yanındayız” ifadelerini kaydetti.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada da "Doktorlar insanları yaşatmak için varlar. Ama bazıları doktorluk ile cenaze yıkayıcılığını karıştırıyor ki doktorlardan ölüme methiyeler düzmelerini bekliyorlar!" diye konuştu.

[ih3]

CHP’nin doktor milletvekili Ali Şeker de hesabından yaptığı açıklamada şu tepkiyi gösterdi: “TTB Başkanı Raşit Tükel ve Yönetim kurulu üyelerinin gözaltına alan ceberrut iktidara boyun eğmeyeceğiz.

12 Eylül 1980’in üzerinden 37 yıl geçti ve faşizm yine bu ülkeyi hedef alıyor. Zulmün karşısında İnsanlık kazanacak barış kazanacak.”

Şeker ve CHP’li Selin Sayek Böke, TTB’ye destek amacıyla sabah erken saatlerde arama yapılan genel merkez binasının önüne gitti.

THİV: TTB SADECE ÜLKEMİZDE DEĞİL, DÜNYADA DA SAYGIN

Barış yanlısı doktorların gözaltına alınmasına bir tepki de Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan (TİHV) geldi.

“Hekimlik meslek değerlerine dayalı çalışmaları nedeniyle sadece ülkemizde değil tüm dünyada çok özel ve saygın bir yeri olan Türk Tabileri Birliği (TTB) yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İnsan yaşamını korumak ve geliştirmek hekimlerin yegâne varlık sebebidir.

Doğal olarak, diğer tüm sonuçlarının yanı sıra insan yaşamını tehdit eden savaşlar ve çatışmalar dâhil olmak üzere benzer her türlü durumun ortadan kaldırılmasına yönelik çaba göstermek de bu meslek grubunun varlık sebebidir.

Meslek etik değerlerinin ve bilimsel yaklaşımların ışığında hekimlik ortamının ve uygulamalarının korunup geliştirilmesi ise hekimlerin ülkemizdeki tek meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hekimlerce seçilmiş yöneticilerinin asli sorumluluğudur.

Sadece ve sadece varlık sebeplerinin inkârı anlamına gelen savaş ve çatışma ortamlarına karşı oldukları, savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu gerçeğini bir kez daha ifade ettikleri ve buna yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik çaba gösterdikleri için TTB yöneticilerinin hedef gösterilmeleri ve hemen akabinde gözaltına alınmaları kabul edilemez. Dahası, doğrudan kendi varlık sebeplerinin gereğini yerine getiren TTB yöneticilerinin herkesin tanıklığında hedef haline getirilmesi, esas olarak bir suçtur.

Bu kabul edilemez, hukuk dışı uygulamalara hep birlikte son vereceğimizden kuşkumuz yoktur.

Hekimlik meslek değerlerine dayalı çalışmaları nedeniyle sadece ülkemizde değil tüm dünyada çok özel ve saygın bir yeri olan TTB yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır.”

İHD: HEKİMLERİN AMACI YAŞATMAKTIR, YAŞAMI SAVUNAN AÇIKLAMA YAPMAK DA MESLEĞE UYGUNDUR

İnsan Hakları Derneği (İHD) de yaptığı yazılı açıklamayla barış savunucusu doktorların derhal bırakılmasını istedi.

Açıklama şöyle: “Hekimlerin amacı yaşatmaktır; bu nedenle TTB’nin yaşatmayı amaçlayan açıklama yapması mesleki prensipleriyle uyumludur. En temel insan hakkı olan yaşam hakkını savunan TTB yöneticilerinin gözaltına alınması kabul edilemez. Gözaltı sürecinden önce TTB’ye yönelik karalama kampanyası yürütülmesi de insan hak ve özgürlükleri bakımından kaygı vericidir. İnsan hakları savunucuları olarak diyoruz ki TTB yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır!”