'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' diyen TTB üyelerine hapis cezası!

'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' diyen TTB üyelerine hapis cezası!

Türk Tabipleri Birliği eski Merkez Konseyi üyelerinin savaş karşıtı açıklamaları nedeniyle yargılandıkları davanın karar duruşması bugün Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, TTB Merkez Konseyi üyeleri hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan ayrı ayrı ikişer kez 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Volkan Karadede - @VolkanKaradede

Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Merkez Konseyi üyelerinin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı açıklama nedeniyle yargılandıkları davanın üçüncü ve karar duruşması bugün Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Türkiye tarafından Afrin’e düzenlenen operasyon sırasında yaptıkları savaş karşıtı açıklama nedeniyle 30 Ocak 2018’de gözaltına alınan ve bir hafta gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan 2016-2018 dönemi TTB Merkez Konseyi üyesi 11 hekim, bugün Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

TÜKEL: EN TEMEL GÖREVİMİZ HALK SAĞLIĞINI KORUMAKTIR

Dönemin TTB Başkanı Raşit Tükel, savunmasında "Hekimler olarak en temel görevimiz halk sağlığını korumaktır. Meslek örgütümüz kurulduğu günden beri savaş durumlarına mesleki olarak karşıdır. Suçlamaya konu edilen deliller suç oluşturmamaktadır, beraatimi talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Eski TTB Merkez Konseyi üyesi Taner Gören ise yaptığı savunmada "Hastayı ölümden kurtarmak hekimlerin asli görevlerindendir. Savaş insanların ölümüne yol açan bir olaydır. Bize 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' açıklamasını yaptıran şey insan sevgisinden başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

Dönemin TTB Genel Sekreteri Mehmet Sezai Berber ise "Bize isnat edilen suçu işlemedim, beraatimi talep ediyorum" şeklinde savunma yaptı.

'BARIŞ TALEP ETME VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKIMIZ VAR'

Dönemin TTB Merkez Konseyi üyesi Şeyhmus Gökalp: Bilerek ya da bilmeyerek işlediğimiz herhangi bir suç bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki her yurttaş gibi barış talep etme hakkımız vardır. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki her yurttaş gibi ifade özgürlüğü hakkımız vardır. 'Savaş kötüdür, barış iyidir' dediği için hekimlerini cezalandıran bir ülke olarak tarihe geçmek istemiyoruz. Beraatimi talep ediyorum.

'PAYLAŞIMLARIM, IŞİD'İN KADIN VE ÇOCUKLARA YAPTIKLARINI GÖREREK DEĞERLENDİRİLMELİ'

Eski TTB Merkez Konseyi Muhasip Üyesi Hande Arpat ise savunmasında şunları söyledi: Savaşlara ve tüm terör örgütlerine karşı olduğumu tekrar belirtmek istiyorum. Sosyal medya paylaşımlarım, IŞİD terör örgütünün kadınlara ve çocuklara yaşattıklarını görerek değerlendirilmeli.

'BARIŞ İSTEMEK ANAYASAL HAKTIR'

Eski TTB Merkez Konseyi Veznedar Üyesi Selma Güngör: Barış istemek suç olmadığı gibi anayasal haktır. Beraatimi talep ediyorum.

BARO BAŞKANLARINDAN DESTEK

Avukat savunmalarının ardından sözü Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan aldı: "'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' söyleminin neresinde belirli bir halk kesimini galeyana getirmek vardır?"

Sağkan'ın ardından konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise şunları söyledi: Adalet Bakanlığı'yla ilk görüşmemde Cumhuriyet savcılarının bilgisayar kullanmalarının yasaklanmasını talep edeceğim. Çünkü kopyala-yapıştır mantığıyla suç isnat edilemez. Yargılanan şey savaş karşıtlığı olamaz. Talebimiz, halkların bir arada kardeşçe yaşama talebidir.

Aydın'ın ardından sözü alan Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar şu ifadeleri kullandı: Hukukun üstünlüğü sıralamasında sondan 16. sıradayız. 'Oluk oluk kan akıtacağız' diyenler yargılanmıyor, barış isteyenler yargılanıyor. Bu da ülkemizdeki hukukun üstünlüğünü gösteriyor. 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' diyen hekimlerin beraat etmesi zorunludur.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel: Ben bir baro başkanıyım fakat bu salonda yapılan şeyin yargılama olmadığını açıkça söylemem gerekiyor. Çok değerli hekimlerin karşınızda sanık olarak oturması bu ülke için utançtır. Var sayalım ki bu hekimler Afrin operasyonunu durdurmak icin yapmış olsunlar, var sayalım ki siyasi iktidara muhalefet etmek icin yapmış olsunlar. Cumhurbaşkanıyla aynı şeyleri düşünmek zorundalar mı? 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' demenin neresi suçtur?

'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' dediği için yargılanan TTB üyelerinin duruşmasına 14.30'a kadar ara verildi.

TTB ÜYELERİNE 10 AY HAPİS CEZASI

TTB 2016-2018 Merkez Konseyi üyelerinin yargılandığı davada, bütün TTB Merkez Konseyi üyeleri hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan ayrı ayrı ikişer kez 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Hande Arpat’ın 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Şeyhmus Gökalp ise “terör örgütü propagandası” suçundan beraat etti.

'TTB SAVAŞIN BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLDUĞUNU SÖYLEMEKTEN VAZGEÇMEYECEK'

Adliye önünde açıklama yapan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, karara tepki gösterdi. “Biz tıp etiğinin bize öğrettiği şeyi uyguladık” diyen Adıyaman, “Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledik. Bunu üç duruşmada da yaptığımız savunmalarda ortada bir suç olmadığını söyledik. Bizim yaşam hakkı için çalıştığımızı anlattık” dedi.

Cezaya itiraz edeceklerini söyleyen Adıyaman, “Mahkemeden ceza çıktı biz bunu kabul etmiyoruz. Biz bunu iptal ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. TTB savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söylemekten hiçbir zaman vazgeçmeyecektir” diye konuştu.