Satın alınmadı, üreticinin elinde kaldı... Isparta'da 320 bin ton elma çürümeyi bekliyor

Satın alınmadı, üreticinin elinde kaldı... Isparta'da 320 bin ton elma çürümeyi bekliyor

Türkiye’nin elma üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Isparta’da, elma üreticisi zor bir dönemden geçiyor.

İleri Haber

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Isparta’da 320 bin ton elmanın soğuk hava depolarında beklediğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı’nın konuya çözüm bulmasını istedi. Yalım, “Buradan Tarım Bakanına çağrımızı yapıyoruz yoksa 320 bin ton elma çöp olacak, üreticimiz yine mağdur edilecek” dedi.

Türkiye’nin elma üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Isparta’da, elma üreticisi zor bir dönemden geçiyor. Konuyla ilgili Isparta’da bulunan Nevzat Demirel Soğuk Hava Deposu’na giderek inceleme yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, çiftçinin içinde bulunduğu durumu bir üreticiden dinledi.

Soğuk hava depolarına istiflenmiş 320 bin ton elma alıcısı olmadığı için bekletildiğini söyleyen Yalım, soğutma sistemleri çok verimli çalışmayan depolarda ise elmaların çoktan çürümeye başladığı ve sahipleri tarafından döküldüğünü ifade etti.

‘BUNA BİR ÇARE BULACAKLAR, OTURMAKLA BU İŞ OLMAZ’

Elmanın kilosunun maliyetinin 2 liraya vardığını ancak satışının da 2 ile 2 buçuk lira arasında olduğunu belirten elma üreticisi, “Buna bir çare bulacaklar, oturmakla bu iş olmaz. Üretmesi, yetiştirmesi, bunun maliyeti… Geçen sene geçen senenin iki katı oldu gübre” diyen bir elma üreticisi, Tarım ve Orman Bakanı’na seslenerek, “Bunların satılması için bir girişimde bulunmasını istiyoruz. Nereye yapılacaksa, dışarıya ülkelere veya bizim zararımızı karşılasın o zaman. Girdi fiyatlarını düşürsün. Ton başına bir destek vermesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YOKSA 320 BİN TON ELMA ÇÖP OLACAK, ÜRETECİMİZ YİNE MAĞDUR EDİLECEK’

Depolarda ürünlerin çürümeye başladığını ve yakın zamanda yeni ürünün de geleceğini belirten CHP Milletvekili Yalım ise konuyla ilgili bir değerlendirme yaparak, “Türkiye’nin elma üretiminin neredeyse dörtte birini karşılayan Isparta’da 320 bin ton elma soğuk hava depolarında bekliyor ve maalesef çürümelerine ramak kaldı. Bir an önce bu elmaların pazarlanması şart özellikle yeni ürünlerin çıkmasına 3ay gibi bir zaman kalmışken elma üreticisi acil destek bekliyor. Buradan Tarım Bakanına çağrımızı yapıyoruz yoksa 320 bin ton elma çöp olacak, üretecimiz yine mağdur edilecek” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA