SARS virüsünü zayıflatan mutasyon koronavirüste de görüldü

SARS virüsünü zayıflatan mutasyon koronavirüste de görüldü

ABD’de yapılan bir araştırma, 2003’te SARS virüsünde meydana gelen mutasyona benzer bir genetik değişikliğin koronavirüste de görüldüğünü ve bunun mutasyona uğrayan koronavirüsün zayıfladığının belirtisi olabileceğini gösteriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırma yeni tip koronavirüsün (Covid-19) mutasyona uğradığını ve bu mutasyonun 2003’te SARS virüsünün sonunu getiren genetik değişimle çok benzer olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre koronavirüsün yeni mutasyonla beraber ‘zayıflıyor olabileceği’ bildirildi.

Arizona State Üniversitesi Biodesign Enstitüsünden Dr. Efren Lim ve ekibi, “Journal of Virology” dergisinde koronavirüs hakkında yeni bir çalışma yayımladı.

New York Post’un haberine göre yeni yayımlanan çalışmada, koronavirüsün nasıl yayıldığı, adapte olduğu ve mutasyona uğradığına ilişkin genetik kodunu hızlı okumak için “yeni nesil dizileme” adı verilen yeni bir teknoloji kullanıldı. Arizona'daki koronavirüs hastalarının burnundan alınan 382 numunenin incelendiği belirtilen çalışmada, virüsün genomunun önemli bir parçasının eksik ve genetik alfabedeki 81 harfin “tamamen” yok olduğunun fark edildiği kaydedildi.

Çalışmayı yürüten Dr. Lim, “Bu mutasyonun ilginç olmasının nedeni, 2003 yılında ortaya çıkan SARS salgınında da virüsün genomunun büyük bir kısmının silinmesi.” değerlendirmesinde bulundu.

SARS salgınının ortasında ve geç evrelerinde mutasyona uğrayan virüsün gücünü kaybettiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumun mutasyona koronavirüste de rastlandığını farkettiklerini kaydetti.

Bu nedenle mutasyona uğrayan koronavirüsün “zayıflıyor olabileceğine” dikkati çeken uzmanlar, virüsün zayıflayıp zayıflamadığını söylemek içinse çok erken olduğunun altını çizdi.