Sarıyerliler kesilen ağaçlara sahip çıktı: 'Yağma yapmak, göz yummak suçtur'

Sarıyerliler kesilen ağaçlara sahip çıktı: 'Yağma yapmak, göz yummak suçtur'

Çamlık Parkı’nın yanındaki boş alana inşa edilen villaların deniz manzarası görsün diye ağaçların kesilmesine Sarıyerliler tarafından tepki gösterildi.

Sarıyer Kent Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) kesilen ağaçların bulunduğu alanın önünde ortak yaptıkları eylemde “Boğaziçi doğal ve tarihi mirastır Yağma yapmak, göz yummak suçtur!” yazılı pankart açıldı. Kireçburnu Çamlık Parkı’nın yok edilmesine karşı yıllarca mücadele veren Sarıyerliler, “Tek bir ağacın kesilmesine bile izin vermeyeceklerini” vurgulayarak durumu protesto etti.

'BİR AĞAÇ DAHA KESİLDİĞİNDE KARŞILARINDA BİZİ BULACAKLAR'

Topluluk adına konuşma yapan Hasan Pulat olayla ilgili bilgilendirme yaparak süreci şöyle anlattı:

Kireçburnu Çamlık Parkı’nın yanında yapılan “Lotus Tarabya Konakları” isimli rant/beton projesine boğaz manzarası açmak için yapılan ağaç katliamı, Mahalle sakinleri, Kuzey Ormanları Savunması, Sarıyer Kent Dayanışması olarak protesto ediyoruz. Burada onlarca ağaç kesildi, evimize çivi çaktığımızda haberi olan Boğaziçi İmar ne hikmetse burada ağaçların kesilmesinden haberdar olmamış. Bizim arkadaşlarımızın müdahalesiyle kesimler durdu. Sarıyer Belediyesi de geldi ve kendileriyle konuştu ve kendi yetkisi dışında olduğu için imara yazı yazdı. Bu durumda cüzi miktarda bir para cezası kesecekler. Onların istediği de bu paramızı verelim, ağacı keselim. Manzara açılsın kârımıza kâr katalım istiyorlar. Karda kışta burada olmamızın sebebi rantçılara para babalarına burayı teslim etmeyeceğimizi söylemek içindir. Bilsinler ki bir kere daha sesleniyoruz, buraların ranta açılmasına izin vermeyeceğiz, tek bir ağacı bile kestiklerinde karşılarında bizi bulacaklar. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek bundan sonrada mücadele etmeye devam edeceğiz.

'KESİLEN HER AĞACIN YERİNE BİR AĞAÇ DİKECEĞİZ'

Yıllar önce çay bahçesine dönüştürülerek, ranta açılması planlanan Çamlık Parkı’nın korunmasında yıllarca mücadele veren vatandaşlar da eylemde yer aldı. Parkın korunması mücadelesinde yer alan Süleyman Keskin ise o dönemi hatırlatarak, “Yeniden bir doğa mücadelesi aslında yaşama mücadelesi, çocuklarımıza daha yaşanır bir mahalle bırakma mücadelesiyle karşı karşıyayız. Birlikte yan yana omuz omuza mücadele ettiğimiz bir Çamlık Parkımız vardı. Hepimiz iyi biliyoruz bizler buraya geldiğimizde ranta açılmak istenen, kapatılmak istenen, buraları çay bahçelerine çevirmek istenen bir Çamlık Parkımız vardı. Burada hep birlikte mücadele ederek burası halkındır tabelasını hep birlikte astık. Bu bizim kazanımlarımızdan sadece biriydi. Ancak sermaye saldırmaya devam ediyor. Çocuklarımızın top sahasıydı burası burayı gelip işgal ettiler. Bu kadarı yetmedi Sarıyerlilerin en hassas olduğu alanlardan biri olan alana müdahale ettiler 4 saat gibi bir zamanda onlarca ağacımızı katlettiler. Gerekçesi ne peki? Evet bunun bir cezası var 80 lira 90 lira para ödeyip, her evin karını iki kat artıracakları paraların hesabını yapıyorlar. Ama Sarıyerlilerin kendisi böyle bir katliama asla izin vermeyecek. Gerekirse kapı kapı dolaşacağız, Tek derdimiz buradaki ağaçlar değil. Yine Hacı Osman korusunu da gözlerini rant bürümüş insanlar, burayı da işgal etmeye çalışıyorlar. Orayı da ranta bırakmayacağız, kesilen her ağacın yerine bir ağaç dikeceğiz. Burada mücadele eden çocuklarımız daha yaşanır bir mahallede büyüsün isteyen insanların mücadelesini devam ettireceğiz. Bu mücadeleye büyük emek vermiş sonradan hayatını kaybetmiş Aslan amcayı da burada anıyoruz. Onun ve tüm Sarıyerlilerin mücadelesini büyüteceğiz, çocuklarımıza daha yaşanılır mahalleler bırakmak için bu mücadeleyi devam ettireceğiz” dedi.

Eyleme katılan mahallenin öğretmenlerinden Nihal Yılmaz ise Kireçburnu sakinlerini çağrı yaparak, “Parkları kamusal alanları daha çok kullanarak buraların dışarıdan gelmiş rantçıların değil, ağacını, doğasını mahallesini seven bizlerin olduğunu göstermemiz gerekiyor. Kamusal alanlarımızın özellikle biz kadınlar ve çocuklarımız açısından daha güvenli ve daha özgür kullanabilmemiz açısından buralara sahip çıkmaz bizler için çok hayati. Ve ancak buraları kullanarak,ortak etkinlikler yaparak buralara sahip çıkabiliriz” ifadelerini kullandı.

Sarıyerliler kesilen ağaçların takipçisi olunacağını ve başka ağaçların kesilmesine izin vermeyeceklerini belirtmeleriyle sona erdi.

DAHA FAZLA