Sarıyer Belediyesi işçileri, CHP’li yönetime seslendi: ‘Sendika ve TİS hakkımız neden Yargıtay’a taşındı?’

Sarıyer Belediyesi işçileri, CHP’li yönetime seslendi: ‘Sendika ve TİS hakkımız neden Yargıtay’a taşındı?’

İşçilerin sendikalaşma hakkını ve TİS sürecini Yargıtay’a taşıyan Sarıyer Belediyesi’ne karşı bir mektup yayınlayan belediye işçileri, CHP yönetimine seslenerek ‘’Hakkımızın ve hukukumuzun savunulmasını ve güvence altına alınmasını talep ediyoruz’’ dedi.

İleri Haber

CHP’li Sarıyer Belediyesi’nde büyük bir kısmını Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye şirketlerine geçirilen işçilerin oluşturduğu 1700 belediye işçisi, haklarının gasbedilmesine karşı CHP yönetimine seslenen bir mektup yayınladı.

‘’Belediye Başkanımız kazandığımız halde sendika ve toplu sözleşme hakkımızı neden Yargıtay’a taşımıştır?’’ diye sorulan mektupta, CHP yöneticilerine ‘’Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediyeler ve yerel yönetimler beyannamesindeki 7. maddeyi neden uygulanmamaktadır?’’ ifadeleri yer aldı.

TİS SÜRECİ HALA BAŞLATILMADI

696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine ve kamu iktisadi teşekküllerine geçişleri yapılan işçilerin Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından bağıtlanan toplu sözleşme süresi 30 Haziran’da sona erdi. Bu zamana kadar yüzde 4’e mahkum edilen işçiler toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin bir an önce başlamasını istiyor.

Büyük bir kısmını KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçilerin oluşturduğu 1700 kişilik Sarıyer Belediyesi işçileri ile 108 kadrolu işçilerin ücretleri arasındaki derin uçurum göze çarpıyordu. DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi işçiler görüşmeler sonucu kadrolu işçilerle talepler etrafında birleştiklerini ve TİS hakları için beraber mücadele vereceklerini söyledi.

Sarıyer Belediyesi işçileri, bugün yayınladıkları mektupta şu ifadelere yer verdi:

CHP İstanbul il Başkanı sayın Canan Kaftancıoğlu yokluk, yoksulluk ve pandemi sürecini konuşmak için 39 ilçe Başkanı, İstanbul Belediye Başkanı ve 14 ilçe Belediye Başkanıyla bir araya geldi. 18.11.2020’de buradan yola çıkarak Sarıyer Belediyesi’nde çalışan işçiler emekçiler olarak bizler yokluk yoksulluk ve pandemiyi çalışarak gören insanlarız. 

Bizler Sarıyer Belediyesi bünyesinde 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle kamuya geçen 1700 işçi olarak yaşamaktayız. Bizler TİS yapılacak, yokluk ve yoksulluğumuz bir nebze olsa giderilecek diye yıllardır sabreden işçileriz. Bizler 3 yıla yakın zamana kadar yüzde 4 zamlara mahkum edilen işçileriz ve süreç 30 Haziran 2020’de bitmesine rağmen halen hakları Sarıyer Belediye Başkanı Sayın Şükrü Genç tarafından gasbedilen işçileriz. Bizler günde 5 ve 7 TL yemek ücretine sabredenleriz. İstanbul’da 275 TL olan yol ücreti, vergi dilimi adı altında kesilerek 160 TL verilen emekçileriz. Bizler kamuda uygulanan vergi dilimiyle birlikte maaşları 2000 ve 2300 liraya kadar düşen Sarıyer Belediyesi çalışanlarıyız. 

‘SENDİKA VE TİS HAKKIMIZ NEDEN YARGITAY’A TAŞINDI?’

Evet bizler yokluk ve yoksulluğu iliklerine kadar hissedenleriz. Bu pandemi koşullarında 

dahi Sarıyer halkına canı pahasına çalışan işçilere bunlar reva görülürken sizlerin bu açıklaması bizlere pek inandırıcı gelmedi. Yoksulluk ve yoklukla mücadele edeceğini ve bunu vizyonu olarak sunan CHP yönetimine sesleniyoruz:

  • Belediye Başkanımız kazandığımız halde sendika ve toplu sözleşme hakkımızı neden Yargıtay’a taşımıştır?
  • Her zaman haktan, haklıdan, emekten yana olduğunu söyleyen sayın başkan halen işçilerin haklarını neden gasbetmektedir?
  • Sayın Şükrü Genç Başkan kayıplarımızın giderilmesini ne zaman sağlayacaktır?
  • İktidar Beyannamesi açıklayan bir parti işçilere reva görülen bu hak gasbına karşı nasıl mücadele edecek?
  • Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediyeler ve yerel yönetimler beyannamesindeki 7. maddeyi neden uygulanmamaktadır? 7. maddede Sayın Kılıçdaroğlu şöyle demektedir:
  • “Belediyelerde çalışan işçilerin özlük haklarını verin. Verin ki size oy vermedim ama helal olsun başkan size desinler.”  Sayın genel başkana biz güvendik ama halen haklarımız gasbedilmektedir.
  • Bizler gibi genel başkanın bir açıklamasına güvenen işçiler, kendi çalışanının hakkını hukukunu vermeyen ve savunmayan bir partiye işçiler neden iktidar yapmak istesin? Bizler hakkımızın ve hukukumuzun savunulmasını ve güvence altına alınmasını talep ediyoruz.

Sarıyer Belediyesi çalışanları olarak yokluk, yoksulluk ve pandemi mücadelemize rağmen toplu sözleşme hakkımız yapılana kadar her türlü mücadelemizi vereceğiz. Bizlerin bu mücadelemizde yanımızda olacak kurum, kuruluş ve siyasi partilere de şimdiden teşekkürü bir borç biliriz.

Emek en yüce değerdir ve emeğimize sahip çıkacağız!