Sarıklı rektör, üniversiteye bağışlanan binaları Diyanet'e ücretsiz devretmiş!

Sarıklı rektör, üniversiteye bağışlanan binaları Diyanet'e ücretsiz devretmiş!

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin eski rektörü Ahmet Ağırakça'nın, kadın öğrencilere yurt yapılması için bağışlanan binaları Diyanet'e ücretsiz devrettiği ortaya çıktı.

Mardin Artuklu Üniversitesi, bir hayırseverin kadın öğrencilere yurt yapılması amacıyla bağışladığı binaları 11,5 milyar lira bütçesi olan Diyanet'e ücretsiz devretti. Diyanet de bu binaları, 15 yıl boyunca öğrenci yurdu olarak işletilmesi için kendisine bağlı Diyanet Vakfı’na protokolle devretti.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, Servet İncioğlu adlı hayırseverin, kadın öğrencilere yurt yapılması amacıyla üniversiteye bağışladığı binaların, Arap şeyhleri gibi giyinip sarık takarak sosyal medyada fotoğraf paylaşan Mardin Artuklu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Ahmet Ağırakça döneminde Diyanet'e devredildiği öğrenildi.

SAYIŞTAY: O PROTOKOLÜ FESHEDİN

Söz konusu devir, Sayıştay'a takıldı ve yapılan işlem “usulsüz” bulundu. Sayıştay, işlemin kamu zararı oluşturduğunu bildirerek “O protokolü feshedin ve Diyanet Vakfı'ndan para alın” dedi. Protokol hükümlerine göre, üniversiteye ait bir yurdun, Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Türkiye Diyanet Vakfı'na ve işletmesine bedelsiz tahsis edilmiş olmasının mevzuata aykırı olduğu dile getirilen Sayıştay, raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Üniversite tarafından işletilmesi halinde gelir elde edilebilmesi mümkün olan bir taşınmazı, başka bir kamu idaresine tahsis etmek yerine, hukuki bir zorunluluk olmadığı halde, Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi'ne bedelsiz olarak tahsis edilmesi, Üniversite'nin kaynaklarının ticari bir işletmeye aktarılması anlamına geldiği, bu bakımdan ticari işletmeye konu olan bu yerin, meri mevzuat hükümlerine uygun olarak üçüncü şahıslara ihale suretiyle kiraya verilmesi ve kira geliri elde edilmesi doğru işlem olacaktır.”

DAHA FAZLA