Sarıgazi'de 2 Temmuz Sivas Katliamı anması yapıldı

Sarıgazi'de 2 Temmuz Sivas Katliamı anması yapıldı

Sivas’ta Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydının hayatını kaybettiği katliamın 26. yıl dönümünde Sarıgazi'de anma etkinliği yapıldı.

İleri Haber

Sivas’ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydının hayatını kaybettiği katliamın 26. yıl dönümü kapsamında İstanbul Sarıgazi'de birçok parti, demokratik kitle örgütü ve kurumun ortak çağrısıyla anma etkinliği yapıldı.

Sarıgazi halkının yoğun şekilde katıldığı anma, 18:30'da Sarıgazi Vatan İlköğretim Okulu önünden başlayarak Sarıgazi Cemevi'ne yapılan yürüyüşle devam etti ve cemevinde yapılan anmayla son buldu. 

Sarıgazi halkının yoğun katılımıyla gerçekleşen eylemde sık sık; "Sivas’ı unutma, unutturma!", "Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar!" ve "Sivas’ın ışığı sönmeyecek!" sloganları atılırken; Sivas’ta yakılarak katledilen 33 kişinin isimleri de söylendi.

Sarıgazi halkı tarafından kaleme alınan basın açıklaması Demokrasi Caddesi'nde okundu.

Okunan basın açıklamasının bir kısmı şu şekilde:

“Sevdanın güzelliğinde canın cana hasretinde inançlı yürekleriyle kavganın ateşlerinde yananlara selam olsun.

Yıl 93 gün 2 Temmuz yer Sivas Madımak oteli..

26 yıl önce Pir Sultan Abdal şenlikleri için bir araya gelen Alevi inancına mensup yüzlerce insan eğri zamanda doğru söz söyleyenlerin mirasını devam ettirmek için semaha durmuştu. Dil, inancı, kimliği ve emeği yok sayılanlar Pir Sultan'ın direncini kuşatmaya gitmişti. Fakat kendinden olmayana yaşama hakkı tanımayanlar o gün Sivas’ta da iş başındaydı. 

Tıpkı Dersim'de, Maraş’ta, Zilan'da, Çorum'da, Gezi'de olduğu gibi 'Allahuekber' nidalarıyla birlikte 33 canı yakarak katlettiler. Sivas Madımak katliamının ardından tarihsel trajedi ile bugüne gelindi. O gün yaşananlar ne siyasetçiler ne hükümetler ne yargı ne adalet ne de TBMM tarafından aydınlatılmadı. 

Dün Sivas’ta katleden zihniyet bugün inanç alanlarımıza saldıran zihniyettir.

Gün geçtikçe derinleşen yoksullukla ezilenleri açlık sınırında yaşamaya mahkûm edenler, kadına tacizi-tecavüzü meşrulaştıranlar, çocuk istismarcısını dahi aklayanlar her geçen gün daha da azgınlaşarak saldırmaktadır. Dilin yasaklanmasına, inançların abluka altına alınmasına, kültürlerimizin yok edilmesine, doğa katliamına ve talanına neden olanlar kendi sırça köşklerinin ellerinden gitmemesi için büyük bir telaşe içerisindedirler. Onların estirdiği rüzgarı fırtınaya çevirecek olan bizleriz.

Bizlere Pir Sultanlar, Nesimiler, Hallacı Mansurlar, Seyit Rızalar baş eğmemeyi, zalimin karşısında dimdik durmayı öğrettiler. Bizler Denizlerin, Mahirlerin, İbrahimlerin çeliğinin suyunu alanlarız ve asla unutmayız ne katliamcıları ne de hesap sorma karanlığını onun için bugün bir kez daha şu şiarı haykırmak gerek: Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez!"

Basın açıklamasından sonra yürüyüş cemevine kadar devam etti. Program, cemevindeki anma etkinliğiyle son buldu.