Sarı yeleklilerin talepleri neler?
Fransa'da eylemlerine devam eden 'Sarı Yelekliler' 42 maddelik taleplerini sıraladı. Maddeler arasında asgari ücretten, emeklilik maaşına kadar birçok talep bulunuyor.
04-12-2018 08:47

Bir süredir dünyanın gözünü çevirdiÄŸi 'Sarı Yelekliler' taleplerini açıkladı.
2015'ten beri devam eden neo-liberal programın son ayağı olan petrol fiyatlarına getirilen ek vergilerin ardından baÅŸlayan protestolar yayılarak devam ederken, 'Sarı Yelekliler' içlerinde asgari ücret, akaryakıt zammı, iÅŸsizlik gibi maddelerin olduÄŸu 42 talep deklare etti.
İşte o talepler:
Sıfır evsiz: ACİL.
Gelir vergisi daha kademeli olsun.
Asgari ücret net 1300 avro olsun. [Halihazırda net asgari ücret yaklaşık 1150 avro.]
Köylerde ve ÅŸehir merkezlerinde küçük esnaf korunsun. (Åžehir merkezlerinin etrafında küçük ölçekli ticareti yok eden dev alışveriÅŸ merkezi inÅŸaatlarına son verilsin) + ÅŸehir merkezlerinde bedava otoparklar kurulsun.
Konutlar için büyük bir ısı yalıtımı projesi (vatandaÅŸa da tasarruf yaptıran bir ekoloji uygulaması).
BÜYÜKLER (McDonalds, Google, Amazon, Carrefour) BÜYÜK vergi ödesin, küçükler (zanaatkârlar, küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler) küçük.
Herkes için aynı sosyal güvenlik sistemi (zanaatkârlar ve bireysel giriÅŸimciler de dahil). Serbest çalışanlar için ayrı sosyal güvenliÄŸe [BaÄŸ-Kur benzeri] son verilsin.
Emeklilik sistemi dayanışmacı ve sosyal kalsın. (Puanlı emeklilik hesabına hayır.)
Akaryakıt zammına son.
1200 avronun altında emeklilik maaşı olmasın.
Tüm seçilmiÅŸlerin maaşı ülkenin ortalama maaşıyla eÅŸit olsun. Seyahat ve ulaşım harcamaları denetlensin, ancak zorunlu olanlar karşılansın. Yemek ve tatil kuponu hakları olsun.
Tüm Fransızların maaÅŸları, aynı zamanda emeklilik maaÅŸları ve sosyal yardımlar enflasyona endekslensin.
Fransa sanayi muhafaza edilsin; üretimin ülke dışına kaydırılmasına son verilsin. Sanayimizi korumak uzmanlığımızı ve iÅŸlerimizi korumak demektir.
Ülke dışı çalışanlar sistemine [AB üyesi ülke vatandaÅŸlarının bir baÅŸka ülkede çalışmaya gönderilmesi –posted workers] son verilsin. Fransa topraklarında çalışan bir kiÅŸinin aynı maaÅŸ düzenine ve haklara sahip olmaması kabul edilemez. Fransa sınırları içinde çalışma hakkı olan herkes Fransız vatandaÅŸlarıyla eÅŸit olmalı ve o kiÅŸinin iÅŸvereni Fransız iÅŸverenlerle aynı vergileri ödemeli.
İş güvenliÄŸi hakkında: büyük ÅŸirketlerin sözleÅŸmeli iÅŸçi çalıştırma hakkı sınırlandırılsın. Kadrolu çalışma hakkı istiyoruz.
Rekabet ve İstihdam İçin Vergi Kredisi [CICE – Büyük ÅŸirketler için vergi indirimi] kaldırılsın. Buradan elde edilecek kaynak (elektrikle çalışan arabaların aksine gerçekten ekolojik olan) hidrojenle çalışan araba üretimi için Fransa sanayiine aktarılsın.
Kemer sıkma politikalarına son. Hiçbir meÅŸruiyeti olmayan borç faizlerinin ödemesi durdurulsun. Ödenmesi gereken borçlara kaynak olarak en fakir ve az varlıklı kesimin parasını almak yerine, 80 milyarlık vergi kaçakçılığının peÅŸine düÅŸülsün.
Zorunlu göç hareketlerinin sebeplerine çözüm üretilsin.
Sığınmacılara iyi davranılsın. Onlara barınak, güvenlik, temel gıda ve çocuklarına eÄŸitim saÄŸlamak bizim sorumluluÄŸumuz. Dünyanın birçok ülkesinde, sığınma talebine yanıt bekleyen kiÅŸiler için ağırlama kampları kurulması adına BirleÅŸmiÅŸ Milletler’le iÅŸbirliÄŸi halinde çalışılsın.
Sığınma talebi reddedilenler ülkelerine gönderilsin.
Hakiki bir entegrasyon politikası uygulansın. Fransa’da yaÅŸamak Fransız olmayı gerektirir (tamamlayana sertifika verilmek üzere Fransızca dil, Fransa tarihi ve vatandaÅŸlık bilgisi dersleri verilsin).
Azami ücret ayda 15 000 avro olsun.
İşsizler için iÅŸ alanları açılsın.
Engellilere verilen mali ödeme artırılsın.
Kiralara sınırlama getirilsin. Daha çok sayıda makûl ücretli kiralık konut yapılsın (özellikle öÄŸrenciler ve güvencesiz koÅŸullarda çalışanlar için).
Fransa’ya ait mülklerin (baraj, havalimanı vb.) satışa çıkarılması yasaklansın.
Yargı, polis, jandarma ve orduya daha kapsamlı imkânlar sunulsun. Güvenlik güçlerine fazla mesai için ödeme yapılsın veya bunun karşılığı tatile çevrilebilsin.
Ücretli otoyollardan toplanan paranın tamamı Fransa’da otoyol ve yolların yapımına, bakımına ve güvenliÄŸine yatırılsın.
Gaz ve elektrik ücretleri özelleÅŸtirmeler sonrasında artış gösterdi. Tekrar kamusallaÅŸtırılsın ve fiyatlar aÅŸağı çekilsin.
Küçük yerleÅŸimlerdeki demiryolu hatlarının, postane ÅŸubelerinin ve ilkokul ve anaokullarının kapatılmasına son verilsin.
YaÅŸlı nüfusun hayat seviyesi yükseltilsin. YaÅŸlılar üzerinden para kazanılması yasaklansın. Gri altın [yaÅŸlıların biriktirdiÄŸi para] devri kapandı. Gri refah çağı baÅŸlıyor.
Anaokulundan lise sona kadar hiçbir sınıfta öÄŸrenci sayısı 25’i geçmesin.
Psikiyatrik desteÄŸin yaygınlaÅŸması için imkânlar sunulsun.
Halk oylaması anayasaya girsin. Her bireyin yasa teklifini sunabileceÄŸi, bağımsız bir teÅŸkilatın denetiminde kolay anlaşılır ve etkili bir site kurulsun. EÄŸer söz konusu yasa teklifi 700 binin üzerinde imza toplarsa, Meclis bunu tartışıp, düzeltip, tasarı haline getirerek tüm Fransızların katılacağı bir halk oylamasına sunmakla yükümlü olsun.
CumhurbaÅŸkanlığı görev süresi yeniden 7 yıla çıkarılsın. [CumhurbaÅŸkanının görev süresi, milletvekili görev süresine tekabül etmesi ve bu sayede yasama ve yürütmenin farklı siyasi görüÅŸler tarafından kutuplaÅŸmasını engellemek gerekçesiyle 2000 yılında 7 yıldan 5 yıla indirilmiÅŸti.] (CumhurbaÅŸkanının seçiminden iki yıl sonra milletvekili seçimlerinin düzenlenmesi cumhurbaÅŸkanının yürüttüÄŸü siyasete bir memnuniyet veya memnuniyetsizlik mesajı verilmesini saÄŸlıyordu. Bu da halkın sesini duyurmasına katkıda bulunuyordu.)
Emeklilik yaşı 60 olsun. Fizikî zorluk içeren mesleklerde (inÅŸaat iÅŸçiliÄŸi, mezbaha iÅŸçiliÄŸi gibi) çalışan herkes için ise 55 olarak belirlensin.
6 yaşındaki bir çocuk tek başına kendi bakımını üstlenemeyeceÄŸinden, çocuklar 10 yaşına girene kadar geçerli olmak üzere çocuk bakımı için parasal destek sistemi geri getirilsin.
Ticari malların dolaşımı demir yollarıyla sağlansın.
Vergilerde stopaj sistemine son verilsin.
Eski cumhurbaÅŸkanlarına ömür boyu ödenek uygulamasına son verilsin.
Banka kartıyla ödeme yapıldığında esnafa ek vergi uygulanmasın.
Gemi yakıtlarına ve kerosene vergi getirilsin.
*Çeviri: Alican Tayla / birartibir.org
İLGİLİ HABERLER
Yeni Zelanda’daki yanardağ patlamasında ölü sayısı 6’ya yükseldi
Yeni Zelanda polisi, Whakaari Yanardağı patlamasında hayatını kaybedenlerin sayısın 6'ya yükseldiğini, 25 kişinin ise durumunun kritik olduğunu bildirdi.
11-12-2019 16:55

Yeni Zelanda’nın kuzeyindeki Whakaari Yanardağı'nın patlamasından yaralı kurtarıldıktan sonra hastanede tedavi altına alınan 31 kiÅŸiden birinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 6’ya yükseldi.
Whakaari Yanardağı patlaması ile ilgili açıklamada bulunan Yeni Zelanda polisi, tedavi altındaki 31 yaralıdan birinin daha hayatını kaybettiÄŸini, halen tedavileri süren 30 yaralıdan 25’inin kritik durumda olduÄŸunu bildirdi.
25 KİŞİNİN DURUMU KRİTİK
Son açıklamalarla birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya yükselirken, yaralı kurtarılan 34 kiÅŸiden 3’ü tedavilerinin ardından taburcu edildi. Ancak 25’i kritik 30 yaralı halen çeÅŸitli hastanelerde tedavi altında bulunuyor.
Polisin herhangi bir hayat belirtisi olmadığını açıkladığı yanardaÄŸ patlamasının yaÅŸandığı Beyaz Ada'da mahsur kalan 8 kiÅŸiden henüz haber alınamadı.
CEZAİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Yeni Zelanda Polisi, Whakaari Yanardağı patlamasının neden olduÄŸu ölüm ve yaralanmalar hakkında cezai soruÅŸturma baÅŸlattığını açıkladı.
Emniyet Müdür Yardımcısı John Tims, ‘‘Ölümlerden ve yaralanmalardan suçlu olarak sorumlu biri olup olmadığını araÅŸtırıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
YanardaÄŸ patlamasında ölenlerin ve yaralıların isimleri henüz resmen açıklanmadı ancak patlamanın olduÄŸu anda adada bulunan 47 maÄŸdurdan 24’ü Avustralya, 9’u ABD, 5’i Yeni Zelanda, 4’ü Almanya, ikisi Çin, ikisi İngiltere ve birinin de Malezya vatandaşı olduÄŸu kesinleÅŸti.
Fransa'da genel grev 7. gününde
Fransa'da geçen perşembe başlayan genel grev sürüyor. Paris'te grev nedeniyle uzun araç kuyrukları oluşurken, iki hat hariç diğer tüm metro hatları durdu.
11-12-2019 16:54

Fransa'da CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformuna karşı baÅŸlatılan grev 7. gününe girdi. Paris'teki trafik sıkışıklığı sonucu toplam 460 kilometrelik araç kuyruÄŸu oluÅŸtu
Grev nedeniyle baÅŸkentteki iki hat hariç diÄŸer tüm metro hatları durdu. Fransa BaÅŸbakanı Edouard Philippe'in gün içerisinde hükümetin reform planına iliÅŸkin açıklama yapması bekleniyor.
MACRON'UN EMEKLİLİK REFORMUNA TEPKİ
Sarı yeleklilerin gösterilerinin ardından çok sayıda sektör çalışanı, Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla ülke genelinde süresiz grev baÅŸlatmıştı.
Geçen hafta perÅŸembe baÅŸlayan greve, protestolar eÅŸlik etmiÅŸ ve grevin ilk günü sokaÄŸa dökülenlerin sayısı 800 bini bulmuÅŸtu.
Söz konusu reform, emeklilikte memur ve iÅŸçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkiliyor.
GREVE KİMLER KATILIYOR
Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Åžirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu ÅŸirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemÅŸireler, acil servis görevlileri de dahil saÄŸlık çalışanları, öÄŸrenciler, öÄŸretmenler, memurlar, avukatlar, tarım iÅŸçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye ÅŸoförleri, elektrik üretim ve dağıtım ÅŸirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.
Somali’de milletvekillerinin kaldığı otele bombalı saldırı: 3 ölü
Somali'de içinde milletvekillerinin bulunduğu öğrenilen SYL Otel'e silahlı saldırı düzenlendi.
11-12-2019 00:40

Somali’de CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’yla aynı sokakta bulunan ve içinde milletvekillerinin bulunduÄŸu öÄŸrenilen SYL Otel’e silahlı saldırı düzenlendi.
Saldırıda otelde kalan 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 milletvekilinin yaralandığı belirtildi.
Saldırıyı El Åžebap örgütü üstlenirken, örgüt üyesi 2 kiÅŸi de öldürüldü. Saldırıyı gerçekleÅŸtiren kiÅŸilerin polis üniformasıyla otele doÄŸru yaklaÅŸtığı ve el bombalarıyla otele saldırdıkları duyuruldu.
Güvenlik güçleri, otelde kalan 100 kiÅŸinin güvenli bir ÅŸekilde tahliye edildiÄŸini açıkladı.
Irak’ta 'milyonların protestosu' adı verilen hükümet karşıtı eylemler başladı
Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’in çağrısıyla ‘milyonların protestosu’ başladı. Irak bayrağı dışında hiçbir bayrak ve flamaya izin verilmeyen gösteriler için güvenlik önemleri artırıldı.
10-12-2019 16:33

Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat’ta, ‘milyonların protestosu’ adı verilen hükümet karşıtı eylem baÅŸladı. Irak’ın baÅŸta Kerbela ve Necef olmak üzere orta ve diÄŸer güney kentlerinden yüzlerce kiÅŸi gösteriye katılmak için BaÄŸdat’a geldi.
BaÄŸdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda düzenlenen ‘milyonların protestosu’ öncesi, gösterileri organize edenler protestoların barışçıl olması ve YeÅŸil Bölge’ye geçmek için ÅŸartların zorlanmaması çaÄŸrısında bulundu. Gösterilere çok sayıda kadın da katılıyor.
Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’in çaÄŸrısı üzerine baÅŸlayan protestolar için BaÄŸdat’ta hükümet binalarının bulunduÄŸu YeÅŸil Bölge’deki güvenlik önlemleriyse en üst düzeye çıkarıldı. Bölge çevresinde çok sayıda asker nöbette bekliyor.
Sidney’in hava kalitesi orman yangınlarıyla, tehlikeli seviyeden 11 kat daha kötü hale geldi
Avustralya'da etkili olan orman ve çayırlık alanlardaki yangınlar nedeniyle Sydney kentinin bazı kesimlerinde hava kalitesi ‘tehlikeli’ seviyeden 11 kat daha kötü hale geldi.
10-12-2019 13:52

Ülkede özellikle kırsal alanlarda çıkan ve kontrol altına alınamayan yangınlar, Sydney'de puslu havanın hakim olmasına yol açtı.
Puslu hava, Sydney'in bazı kesimlerinde hava kalitesinin "tehlikeli" seviyeden 11 kat daha kötü olmasına ve yangın alarmını tetikleyebilecek bir duruma gelmesine neden oldu.
Sydney'de feribot seferleri iptal edildi ve şehir merkezindeki bazı iş yerleri tahliye edildi.
Yerel saÄŸlık yetkilileri, Sydneylilere mümkün olduÄŸu kadar kapalı alanlarda kalmalarını önerdi, kalp ve akciÄŸer rahatsızlığı olanların da açık havada bulunmaktan kaçınmaları gerektiÄŸi uyarısında bulundu.
Yeni Güney Galler (NSW) SaÄŸlık Bakanlığı yetkililerinden Richard Broome, Sydney'deki sisin çok kötü ve hava kalitesinin de oldukça düÅŸük seviyede olduÄŸunu ifade etti.
Broome, halka bu hava koşullarını ciddiye almalarını tavsiye etti. (AA)
Cezayir mahkemesi, yolsuzlukla yargılanan eski iki başbakana hapis cezası verdi
Cezayir mahkemesi yolsuzluk davasında yargılanan iki eski başbakana 15 ve 12 yıl hapis cezası verdi.
10-12-2019 13:13

Cezayir mahkemesi, eski CumhurbaÅŸkanı Abdulaziz Buteflika'nın müttefiklerinden eski baÅŸbakanlar Ahmed Uyahya, Abdülmelik Sellal ile eski bakanlar ve bazı iÅŸ insanlarının baÅŸkent Cezayir'deki Sidi Muhammed Mahkemesi'nde yargılanmasında kararını açıkladı.
Savcılığın yolsuzluk davasında yargılanan Ahmed Uyahya ile Abdülmelik Sellal hakkında 20’ÅŸer yıl hapis cezası istediÄŸi eski baÅŸbakanlar hakkında mahkeme, 15 ve 12’ÅŸer yıl hapis cezası verdi.
NE OLMUÅžTU?
Savcılık, ‘otomotiv montaj fabrikaları’ ve ‘Buteflika'nın seçim kampanyasının finansmanı’ gibi yolsuzluk davalarında yargılanan sanıklardan eski baÅŸbakanlar Uyahya ile Sellal hakkında 20 yıl, diÄŸer bakanlar ile iÅŸ insanları hakkında ise 10 ila 15 yıl arasında deÄŸiÅŸen hapis cezaları talep etmiÅŸti.
Eski CumhurbaÅŸkanı Abdulaziz Buteflika'nın müttefiklerinden eski baÅŸbakanlar Ahmed Uyahya, Abdülmelik Sellal ile eski bakanlar ve bazı iÅŸ insanlarının baÅŸkent Cezayir'deki Sidi Muhammed Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilmiÅŸti.
Hakim, Buteflika'nın kardeşi ve tutuklu bulunan Said Buteflika'nın mahkeme salonuna getirilerek tanık olarak dinlenmesini istedi ancak Buteflika, mahkemenin sorularına cevap vermeyi kabul etmemişti.
Söz konusu kiÅŸilere ‘görevi kötüye kullanma, sebepsiz zenginleÅŸme, kara para aklama ve rüÅŸvet verme' gibi suçlamalar yöneltilmiÅŸti.
Geçen mayısta tutuklanan Said Buteflika 25 Eylül'de 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.