Sarı Yelekliler: Saldırıyı Fransa yönetimi organize etti

Sarı Yelekliler: Saldırıyı Fransa yönetimi organize etti

Sarı Yelekliler, Fransa yönetiminin, cumartesi düzenleyecekleri gösteriye gölge düşürmek için Strazburg'da dün akşam yaşanan silahlı saldırıyı organize ettiğini söyledi.

Sarı Yelekliler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda Strazburg'daki dünkü saldırının bir komplo olduğunu iddia etti.

Saldırının, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Sarı Yelekler'in protestolarına ilişkin yaptığı açıklamanın ertesi günü ve cumartesi düzenleyecekleri gösteriden birkaç gün önce meydana gelmesinin tesadüf olamayacağını savunan eylemciler, bu saldırıyı cumartesi günkü protestoya gölge düşürmek için Fransa yönetiminin organize ettiğini belirtti.

'İNSANLARI APTAL YERİNE KOYMUYORLAR MI?'

Sosyal medyada Phinou Cetout adında bir kullanıcı, "İşte! Olacak olan oldu. Macron'un konuşmasının ertesi günü ve cumartesi günkü gösteriden önce saldırı meydana geldi. İnsanları aptal yerine koymuyorlar mı?" mesajını paylaştı.

Sarı Yelekliler'in en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen Maxime Nicolle, "Fly Ryder" adındaki sayfada paylaştığı videoda saldırı gerçekleştirmek isteyen kişinin akşam saatlerinde kalabalık olmayan bir caddeye gitmeyeceğini ve Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi'ni tercih edeceğini anlattı.

ÜLKE GENELİNDE EYLEM

Bir başka kullanıcı da "Macron ve hükümet olağanüstü hale getirmek ve 'Sarı Yelekliler'in gösterilerini engellemek için bilerek saldırı düzenledi" yorumunu paylaştı.

Öte yandan İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, France Inter radyosunda, bu konu hakkında soru sorulması üzerine, "Çok öfkeliyim. Böyle şeyler nasıl söylenebilir?" ifadelerini kullandı.

Sarı Yelekliler, sosyal medya üzerinden cumartesi günü başta başkent Paris'te olmak üzere ülke genelinde eylem düzenleyeceklerini duyurdu.

SİLAHLI SALDIRI

Strazburg'un en önemli meydanlarından Place Kleber'de kurulan Noel pazarına yakın bir bölgede dün akşam silah sesleri duyulmuştu. Saldırganın saldırıdan sonra kaçtığı ifade edilmişti.

Paris Savcısı Heitz, saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin beyin ölümünün gerçekleştiğini ve 6'sı ağır 12 kişinin yaralandığını kaydetmişti.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Strazburg'daki saldırının ardından terörle mücadele eylem planının 'acil saldırı uyarısı' seviyesine yükseltildiğini duyurmuştu.

MACRON'UN AÇIKLAMALARI

Macron, Sarı Yelekliler'in protestoları konusunda pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, şirketlere ek maliyet yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 euro zam yapılacağını açıklamıştı.

Yapabilen işverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediğini belirten Macron, 2 bin euronun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını duyurmuştu.

Sarı Yelekliler ve Fransızların yarısından fazlası Macron'un bu açıklamalarını yetersiz bulmuştu.

PROTESTOLARIN NEDENİ

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen Sarı Yelekliler'in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Eylemlerin ardından akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunu yeterli bulmayarak gösterileri sürdüreceklerini duyurmuştu.

Gösterilerde şu ana kadar 3 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi de yaralandı.