Sarı Yelekliler eyleminin lideri plastik mermiyle vuruldu: Gözünü kaybetti

Sarı Yelekliler eyleminin lideri plastik mermiyle vuruldu: Gözünü kaybetti

Fransa'da devam eden Sarı Yelekliler eylemlerinde plastik mermiyle vurulan Jerome Rodrigues, gözünü kaybetti. Rodrigues, "Şikayetçi olacağım" dedi.

Fransa’da 17 Kasım'dan bu yana devam eden Sarı Yelekliler eylemlerinin öncülerinden Jerome Rodrigues’in cumartesi günü düzenlenen gösterilerde gözüne isabet eden plastik mermi nedeniyle bir gözünü yitirdiği açıklandı.

Polisin orantısız güç kullandığını ifade eden Jerome Rodrigues’in avukatları, Rodrigues'a plastik mermi ile doğrudan nişan alınarak ateş açıldığını söyledi. 

Rodrigues’in avukatı Philippe de Veulle, BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda, “Hayat boyu engelli olacak. Hem kendisi hem de ailesi için büyük bir trajedi” dedi.

'ŞİKAYETÇİ OLACAĞIM'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Pazar günü LCI televizyon kanalının yayınına hastaneden bağlanan Rodrigues ise “Her şey çok hızlı gelişti. İki kez saldırıya uğradım. Ayağıma bir biber gazı kapsülü isabet etti. Plastik mermi de gözüme geldi. Macron, Castaner ve bana ateş açan polis memuru hakkında davacı olacağım. Ne olursa olsun pasifist duruşumu koruyacağım” dedi.

17 KASIM'DAN BU YANA 69 KİŞİ YARALANDI

Ulusal Polis Soruşturma Birimi (IGPN) tarafından, Sarı Yeleklilerin eylemlerinde polisin şiddet uyguladığı gerekçesiyle 81 soruşturma açmıştı.

Liberation gazetesinin haberine göre, 17 Kasım'da başlayan sarı yeleklilerin eylemlerinde biber gazı nedeniyle en az 69 vatandaş yaralandı. Haberde, 69 kişiden 14'ünün bir gözünü kaybettiği belirtilmişti.

Fransa Ombudsmanı Jacques Toubon, polisin, özellikle sarı yeleklilerin gösterilerinde biber gazı kullanmasına tepki göstermiş ve biber gazı kullanmasının yasaklanmasını istemişti.

İçişleri Bakanlığının, polis ve jandarmanın vatandaşlara karşı kullanması amacıyla 23 Aralık'ta çeşitli modellerde 1730 biber gazı silahı sipariş ettiği ortaya çıkmıştı.