Sarı Yelekliler tekrar meydanlarda: 700 gözaltı

Sarı Yelekliler tekrar meydanlarda: 700 gözaltı

Fransa’da akaryakıt zammının geri alınması talebiyle sokağa çıkan Sarı Yelekliler bugün de sokaklarda. Sabah saatlerinden itibaren on binlerce Sarı Yelekli meydanları doldururken emniyetin açıklamasına göre 700 kişi ise gözaltına alındı.

Fransa'da 2015'ten beri devam eden neo-liberal programın son ayağı olan petrol fiyatlarına getirilen ek vergilerin ardından protestolara başlayan Sarı Yelekliler eylemlerini sürdürmeye devam ediyor. “Kırıntı değil, ekmeğin tamamını istiyoruz” diyen eylemciler bugün de Paris başta olmak üzere ülkenin pek çok noktasında meydanlara çıktı.

Öğle saatlerinde hükümet açıklamalarına göre 31 bin Sarı Yelekli ülke genelinde alanlara çıktı. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Birçok kentte ise eylemler öğleden sonra planlandı. Geçen hafta, öğle saatlerinde yetkililer 36 bin kişi toplandığını açıklamıştı.

Sarı Yelekliler’in geri adım atmaması üzerine Macron hükümeti ülkede adeta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Başbakan Edouard Philippe, Sarı Yelekliler’in ülke genelinde düzenleyecekleri gösterilerde 89 bin polisin görev yapacağını ve sadece Paris’i 8 bin polisin yanı sıra bir düzine zırhlı aracın koruyacağını açıklamıştı. Ayrıca eylemler nedeniyle Paris’te mağazaların açılmayacağı, banka ve dükkanların da kapalı olacağı belirtildi.

GÜNCELLEME 18.24

Fransa'da polis yakın mesafeden göstericiyi hedef alarak gaz fişeği attı

GÜNCELLEME 16.19

Fransa İçişleri Bakanlığı: 700 kişi gözaltına alındı.

GÜNCELLEME 15.59 

Sarı Yelekliler eylemleri sırasında yayın yapan TRT muhabirine tepki gösteren Türkiyeli bir Sarı Yelekli, "Kendi ülkelerinde hiçbir gösteriyi vermeyen, hiçbir işçi ölümünü haber yapmayan TRT Fransa'yı haber yapıyor. Macron da gidecek, Tayyip de gidecek, siz de gideceksiniz" dedi.

GÜNCELLEME 14.45

Paris'teki gösterilerde gözaltı sayısı 548'e, tutuklama sayısı 272'ye çıktı.

GÜNCELLEME 14.26 

Sarı Yelekliler'e polis müdahalesi sırasında bir kişi gözünden yaralandı.

GÜNCELLEME 10.48

Fransa'nın başkenti Paris'te Sarı Yelekliler'in düzenleyeceği eylemler öncesinde 32 kişi gözaltına alındı.

[ih2]

POLİS VE DEMİRYOLLARI SENDİKASINDAN DESTEK

Sarı Yelekliler’in eylemine toplumun her kesiminden destek yağıyor. Ülkenin en köklü polis sendikalarından Vigi bugünden itibaren greve çıkacağını duyurdu. Bugünkü eyleme demiryolu çalışanlarından da destek geldi. Fransa Demiryolları İşçileri Sendikası Paris’teki eyleme gidecek olan ve bileti olmayan ‘Sarı Yeleklilere’ ceza kesilmemesi için üyelerine çağrı yaptı. Belçika ve Hollanda’da da eş zamanlı meydanlara çıkıldı.

ÖĞRENCİLERE GÖZALTIYA TEPKİ

Öte yandan hükümetin eğitim politikalarını protesto etmek amacıyla öğrenciler, pazartesi gününden bu yana ülke genelinde eylemde. Eylemlere saldıran polis 700’den fazla liseliyi gözaltına aldı. Mantes La Jolie kentinde polisin liselilere diz çöktürerek duvara yasladığı görüntüler büyük tepki çekti. Öğrenciler bugün de meydanlarda.