Şarbonlu gemi 'desteklenen' şirketin mi?

Şarbonlu gemi 'desteklenen' şirketin mi?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın akıbeti hakkında çelişkili açıklamalar yaptığı gemiye ilişkin çok önemli bir iddia ortaya atıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ‘RAHMEH’ adlı ‘şarbonlu gemi’nin dünyanın en önemli et tedarikçilerinden birisi olan ve Et ve Balık Kurumu'na en büyük ithalatı gerçekleştiren, Ürdünlü Tareq Hijazi’e ait olup olmadığını sordu.

Tekin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Gürsel önergesinde, AKP’nin hatalı tarım politikaları nedeniyle Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını karşılayamaz duruma düştüğünü belirtirken “tüketiciye, yoksula ucuza et yedireceğiz" diyerek kamuoyunun yanıltıldığını ifade etti.

‘YABANCI ŞİRKET DESTEKLENİYOR’

Gürsel önergenin devamında şu ifadeleri kullandı:

"’Et fiyatı yüksek’ bahanesiyle tam 10 yıldır ithalat yapılıyor.  Asıl görevi üreticiyi desteklemek ve hayvancılığı geliştirmek olarak belirlenen Et ve Süt Kurumu aracılığıyla, et ve canlı hayvan tekeli sayılan yabancı bir şirket destekleniyor.  Şarbon hastalığı olduğu iddia edilen bir gemi, günlerdir karasularımızda ne amaçla olduğu dahi bilinmeden dolaşıyor."

 Gürsel önergesinde şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

- Şarbon hastalığı olduğu iddia edilen hayvanları taşıyan, RAHMEH adlı geminin şu an akıbeti nedir? Gemi ülkemizden ayrılmış mıdır?

- Bahse konu geminin; Gemi yöneticisi, yük sahibi ve İstanbul acentesi kimdir? İstanbul ve Çanakkale boğazlarında gemiye sağlık kontrolü yapılmış mıdır?

- RAHMEH isimli geminin sahibinin, dünyanın en önemli et tedarikçilerinden birisi olan Ürdünlü Tareq Hijazi’e ait olduğu iddiası doğru mudur?

- Hijazi Grubu bugüne kadar Et ve Balık Kurumu’nun yaptığı ihaleler kapsamında toplam kaç ton canlı hayvan ithalatı gerçekleştirmiştir?

- Ürdün Merkezli olarak faaliyet gösteren Grup, Türkiye’deki çalışmalarını hangi isimle yürütmektedir?

- Et ve Balık Kurumu’nun yaptığı hemen hemen tüm ihalelere teklif veren (Hijazi Grubuna); son 3 yılda Türkiye’ye yaptığı ithalat için ödenen para ne kadardır?

- Et ve Süt Kurumu, besilik hayvan ithalatında sözleşmeleri Kamu İhale Kanunu’na göre yaparken, son yaptığı sözleşme ile kendisine verilen 500 bin başlık ithalat yetkisinin yarısını tek bir firmayla yapacak olması, ithalatta tekele neden olmayacak mıdır? Bu durumu Kamu İhale Kanunu açısından etik buluyor musunuz?