Saray'ın Cengizi’ne ihale bedeli kadar vergi indirimi

Saray'ın Cengizi’ne ihale bedeli kadar vergi indirimi

Yandaş Cengiz İnşaat’a, İyidere Lojistik Limanı ihalesinde verdiği teklif kadar vergi, resim harç istisnası kolaylığı sağlandığı ortaya çıktı

 

Temmuz ayında ihalesi yapılan Rize’deki İyidere Lojistik Limanı’nın ihalesi Yaklaşık maliyeti 1 milyar 719 milyon lira olan ihale, 21b usulüyle kimseye duyurulmadan yapılmış ve 1 milyar 370 milyon 106 bin 30 TL 20 kuruşa AKP’ye yandaşlığı ile bilinen Cengiz İnşaat ile Yapı ve Yapı İnşaat İş Ortaklığı’na verilmişti.

Gazeteci Çiğdem Toker, Sözcü’de yer alan bugünkü köşe yazısında bu ihalenin göstermelik olduğuna dair şüphe uyandıran detaylara dikkat çekti.

Toker yazısında, Resmi Gazete’de 8 Eylül tarihli Ticaret Bakanlığı tebliğini hatırlatarak, devletin Cengiz İnşaat’a lojistik limanı ihalesinde verdiği teklif kadar vergi indirimi sağladığına yer verdi.

Toker, “Meğer bu devlet Cengiz'e, bu ihalede verdiği teklif tutarı kadar vergi, resim harç istisnası kolaylığı sağlamış! İnanmayan 8 Eylül tarihli Resmi Gazete'deki Ticaret Bakanlığı tebliğine bakabilir.

Cengiz'in temmuzdaki ihalede verdiği teklif ile ağustos ayında devletin ona sağladığı vergi istisnaları tutarı kuruşu kuruşuna aynı!

Bu 'tesadüf' (!) büyük ihtimalle 24 Temmuz'daki yazımda Ulaştırma Bakanlığı'na sorduğum sorunun da cevabıdır. Ama bu cevap fazlasıyla tuhaftır. Temmuzdaki ihalenin göstermelik olduğuna dair kuvvetli şüphe uyandırmaktadır çünkü.” 
dedi.