Saray'ın 2022 planı: Raylı sistemleri belediyelerden alıp bakanlığa devretmek

Saray'ın 2022 planı: Raylı sistemleri belediyelerden alıp bakanlığa devretmek

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı'na göre, belediyelerin raylı sistemlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devretmek üzere çalışma yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı'nda, raylı sistemlerin belediyelerden alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredilmesi hedefi de yer aldı. 

Yıllık programın 2.4.5. kısmındaki Kentsel Altyapı başlıklı bölümde, 2022'ye dair tedbir ve hedefler sıralandı. Bu hedefe göre, yeni yılda devir için yasal düzenlemeler yapılacak.

YÖNETMELİK HAZIRLANACAK

Programda devir işleminin amacı, 'ulaşım politika ve kararlarının koordineli bir şekilde alınması ve imar kararlarıyla uyumlu bir şekilde alınması" olarak gösterildi. Raporda bu konuda alınacak tedbir ve uygulanacak politika şöyle açıklandı:

"Kent içi raylı sistem projelerinin incelenmesi, onaylanması ve belediyelerin raylı sistem projelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından devralınmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemeye yönelik yönetmelikler hazırlanacak, raylı sistem tasarım kılavuzları güncellenecek, istatistiki veri altyapısı oluşturulacaktır."

2 MADDELİ HEDEF

Hedefin uygulanmasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sorumlu olacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yerel yönetimlerle iş birliği yapılacak. Programda hedef 2 maddeyle açıklandı:

1 - Kent içi raylı sistem projelerinin incelenmesi ve onaylanmasına ilişkin mevzuat tamamlanacaktır.

2 - Belediyelerin raylı sistem projelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından devralınmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemeye yönelik yönetmelik hazırlanacaktır.

ORTAK KART PROJESİ

Cumhurbaşkanlığı programına göre Türkiye'de 12 büyükşehirde raylı sistemle toplu taşıma yapılıyor. İstanbul'da Marmaray dahil 250 kilometre, İzmir'de 177, Ankara'da ise 102 kilometrelik raylı sistem ağı bulunuyor. 

2022 hedefleri arasında, ülkedeki tüm toplu taşıma sistemlerinde tek ödeme kartı kullanılması da var. 2022'de ortak kart projesinin pilot illerde uygulamaya konulması hedefleniyor.