Saray'dan kararname: Devlet artık şirketlere el koyabilecek!

Saray'dan kararname: Devlet artık şirketlere el koyabilecek!

Komite’nin görev ve yetkilerinin sıralandığı 4. Madde’nin e bendinde “Ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurtiçi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar almak" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile devlet, “ülke için kritik öneme sahip” şirketlere, “ulusal güvenlik” gerekçesiyle el koyabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle bu doğrultuda başkanlığını Erdoğan’ın yapacağı Sanayileşme İcra Komitesi’nin kurulmasına karar verildi.

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre; 14 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de 68 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Kararnamede,  yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesini sağlamak, üreticilerin yatırım, üretim ve finansman süreçlerini kolaylaştırmak üzere Sanayileşme İcra Komitesi’nin (SAİK) kurulmasına karar verildiği duyuruldu.

TARTIŞILAN MADDE

Başkanlığını AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı Komite’nin görev ve yetkileri de sıralandığı kararnamede, Komite’nin görev ve yetkilerinin sıralandığı 4. Madde’nin e bendinde şu ifadelere yer verildi:

“Ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurtiçi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar almak.”

'DEVLET RİSKLİ GÖRDÜĞÜ ŞİRKETLERE EL KOYABİLİR'

Kararnamedeki bu maddeyi değerlendiren Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Emek, özetle şunları söyledi:

“Bu kararnameyle devlet riskli gördüğü şirkete el koyabilir, bana sat diyebilir. Kararnamenin ideal bir biçimde uygulandığını varsaydığımızda, bu amaç çerçevesinde yerli üretimdeki bir faaliyette bir şey yapmaması gerekiyor. Ancak yabancı ortaklık söz konusu olduğunda devreye girmesi gerekiyor. Risk gördüklerinde de bir karar alınması öngörülmüş. Bu kararda ‘Yabancı ortağı sokma’ diyebilirler. Şirket satmakta ısrar ettiğinde, ‘Varlık Fonu’na alıyorum’ diyebilirler.