Saraybosna’da Ustaşalar’ın faşist provokasyonuna karşı kitlesel eylem

Saraybosna’da Ustaşalar’ın faşist provokasyonuna karşı kitlesel eylem

Ustaşalar’ın, Partizanlar tarafından derdest edilmesini tarihi çarpıtarak anmak isteyen bir grup faşist, binlerce Saraybosnalı tarafından savaşta Ustaşa tarafından katledilen yüz binleri anarak protesto edildi.

Özgür Dirim Özkan / Saraybosna

İkinci Dünya Savaşı sırasında Hırvatistan’da bir kukla devleti kuran ve Balkanlar’da yaptığı katliamlarla Nazilere bile parmak ısırtan Ustaşa’ya (Hırvat faşistleri) bağlı 70-80.000 katliamcı milis, savaş sonunda partizanlardan kaçarken Avusturya/Bleiburg’da askeri bir operasyonla yok edilmişti. Yugoslavya’nın dağılmasından sonra tarihi çarpıtarak yeniden yazmaya çalışan neo-faşistler, Bleiburg operasyonunu da partizanların gerçekleştirdiği bir katliam olarak her sene 15 Mayıs’ta anmaya başladı. Faşistlerin ilk yıllarda Avusturya’da düzenledikleri törenler Avusturya hükumeti tarafından yasaklanınca Hırvatistan’da yapılmaya devam etmişti.

Hırvatistan’ın 2020 yılında Avrupa Birliği Dönem Başkanı olması dolayısıyla faşist anmaya bu sene hükümetin izin vermemesi üzerine Ustaşa anma etkinliği İkinci Dünya Savaşı’nda Partizan direnişinin odağı olan Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’daki İsa’nın Kalbi Katerali’nde (Katedrala Srca Isusova) gerçekleştirilmek istendi. Anma etkinliğinin Saraybosna’da yapılacağı duyulur duyulmaz Bosna’da farklı etnik kökenden gelen vatandaşlar günlerdir sosyal medya üzerinden anmayı protesto etmeye başladı.

Bugün yaklaşık 20 kişilik temsili bir Ustaşa grubunun katıldığı anma programıyla aynı saatlerde katedrale iki kilometre mesafedeki, Ustaşa’nın kitlesel idamları gerçekleştirdiği Bosna-Hersek Parlamentosu önünde buluşan anti-faşist kitle katedrale 350 metre mesafedeki İkinci Dünya Savaşı’nda canlarını feda etmiş Partizanlar için yapılan “sonsuz ateş” (Vječna vatra) anıtına kadar protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yaklaşık 5000 Saraybosnalının katıldığı protesto yürüyüşü COVID-19’dan bu yana ilk gösteri olarak son yıllarda yapılan en kitlesel gösteri olarak dikkatleri çekti.

Görseller: 

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/antifasisti-u-sarajevu/377227

https://depo.ba/clanak/202361/ne-da-se-sarajevo-blokiran-centar-grada-hiljade-ljudi-ispred-vjecne-vatre-ogorcenje-raste