Saraybosna'da 15 Temmuz anmasına tepki

Saraybosna'da 15 Temmuz anmasına tepki

Saraybosna'da 15 Temmuz etkinlikleri düzenlenmesine ülke muhalefetinden tepki geldi.

İleri Haber- Bosna Hersek

Bosna-Hersek’te 15 Temmuz anması farklı etkinliklerle yapılıyor. Dün akşamüzeri Saraybosna Başçarşı’da “15 Temmuz şehitleri” anısına 250 balon gökyüzüne salınırken, bugün de 3,5 kilometrelik bir maraton düzenlendi. Dün akşam ise Saraybosna’nın tarihî belediye meclis binasındaki konserle anma etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlikte T.C. Saraybosna Büyükelçisi'nin yanı sıra Bosna-Hersek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı, Bosna Hersek Diyanet kurumu, Saraybosna belediye başkanı gibi sağcı-muhafazakar SDA partisi kökenli üst düzey yöneticiler de hazır bulundu.

Etkinlik Bosna’da tepkilere neden oldu. Türkiye’nin Bosna’yı iç politikasında sıklıkla kullanmasına karşı gittikçe artan tepkiler, 15 Temmuz anmasında da kendini gösterdi. Sosyal medyada, etkinlik haberlerinin yer aldığı haber portallarının yorum bölümlerinde birçok Bosnalı tepkisini gösterdi.

"TÜRKİYE'DEKİ MUTLAKİYETÇİ REJİME DESTEK VERİLİYOR"

Bugün (15 Temmuz) bir basın açıklaması yapan liberal eğilimli ve Türkiye’nin Bosna iç politikasına müdahil olmasına gösterdiği tepkilerle bilinen Naşa Stranka (Bizim Partimiz) dün düzenlenen etkinliğe üst düzey resmî temsilcilerin katılmasını eleştirdi. SDA’nın Türkiye’de istediği partiye destek verebileceğini fakat bu desteği Bosna-Hersek devleti adına gerçekleştirmesinin yanlış olduğunu hatırlattı.

Bununla birlikte Türkiye’de mutlakiyetçi bir rejime verilen desteğin yanlışlığına dikkat çekildi. Şu anda Türkiye’de binlerce kişinin cezaevinde olduğu hatırlatılarak, kendisi de cezaevlerinde yatmış olan Aliya İzzetbegoviç’in kurduğu parti SDA’nın bunu görmezden gelmesi de eleştirildi.

Türkiye’nin Bosna-Hersek siyasetinde bu kadar etkin olmaya çalışması, FETÖ üyelerinin iadesi için baskı yapması, 26 Haziran seçimleri öncesinde Avrupa’da izin verilmeyen “gurbetçi” buluşmasını tüm itirazlara rağmen Bosna-Hersek’te düzenlemesine tepkiler oldukça fazlaydı. Bu 15 Temmuz’la bu tepkilere bir yenisi daha eklendi.

Türkiye’ye olan sempatinin oldukça güçlü olduğu Bosna-Hersek’te bir yandan RTE sempatizanları, Bosna-Hersek’teki Türklerle birlikte daha da fanatikleşmesi söz konusuyken, Bosnalıların da Türkiye sempatisinin bu durumdan dolayı antipatiye dönüştüğü de bilinmekte.