'Saray'a tahsis edilen Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı Müzesi'ne dönüştürülüyor

'Saray'a tahsis edilen Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı Müzesi'ne dönüştürülüyor

Cumhuriyet balolarına ev sahipliği yapan Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı Müzesi'ne dönüştürülüyor. Saraya tahsis edilen Ankara Palas'ın etrafı 'restorasyon' gerekçesiyle inşaat bariyerleri ile kapatıldı.

Cumhuriyet döneminin Ankara’daki simge yapılarından biri olan Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı Müzesi oluyor. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı’na devredilen Ankara Palas, yakın zamana kadar Dışişleri Bakanlığı tarafından Devlet Konuk Evi olarak kullanılıyordu.

Bu devirle birlikte yönetimi Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi’ne geçen Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı Müzesi’ne dönüştürülecek. Dönüşüm için “restorasyon” gerekçesiyle kapatılan Ankara Palas’ın etrafı da inşaat bariyerleriyle kapatıldı.

HAZİNE'DEN DESTEK TALEP EDİLDİ

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesinden önceki dönemlerde hazırlanan Sayıştay raporlarında Ankara Palas’ın sürekli zarar ettiği ve mali yapısının sürdürülebilir olmadığı tespitlerine yer verilmiş, Dışişleri Bakanlığı ise döner sermaye işletmesi statüsünde olan Ankara Palas’ın tadilattan geçirilmesi için Hazine’den maddi destek talebinde bulunuldu.

Bu tartışmalar yaşanmasına karşın Ankara Palas geçen yıl Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi’ne devredilmişti.

RESTORASYONA ALINDI

Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesinin ardından Ankara Palas’ı işleten Devlet Konukevi Döner Sermaye İşletmesi, 1 Eylül 2018 tarihi itibarıyla kapatıldı. Dışişleri Bakanlığı ile Milli Saraylar İdaresi arasında yapılan protokolle Ankara Palas’taki taşınır, araç, gereç, demirbaş ve malzeme devri yapıldı. Bunun ardından Ankara Palas kapatılarak restorasyona alındı.

BİR DÖNEM KAPANACAK

Restorasyonun tamamlanmasının ardından Ankara Palas, “Cumhurbaşkanlığı Müzesi” olarak hizmet vermeye başlayacak. Böylece uzun yıllar boyunca Türkiye’yi resmi olarak ziyaret eden üst düzey yabancı heyetler ile uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmış olan Ankara Palas’ta bir dönem kapanmış olacak.