Saray'a soruldu: 'Ağbal kayıp 128 milyar doları sorduğu için mi görevden alındı?'

Saray'a soruldu: 'Ağbal kayıp 128 milyar doları sorduğu için mi görevden alındı?'

CHP'li Alpay Antmen, Ağbal'ın görevden alınmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

İleri Haber

CHP’li Alpay Antmen, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasına ilişkin verdiği önergede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Ağbal 128 milyar doları sorduğu için mi görevden alındı?” sorusunu yöneltti.

Murat Uysal'ın yerine 8 Kasım 2020'de Merkez Bankasına başkan olarak atanan Naci Ağbal'ın, 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alınması tartışmaları devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Antmen önergesinde, Türkiye'nin tarihindeki en büyük ekonomik krizin içinde olduğunu belirterek "Merkez Bankası başkanlarının durmadan değiştirilmesi ve yaşanan krize çare bulunamaması yaşanan ekonomik çöküşü gösteriyor. Başkanlık sistemi ile uçacağız diyenler doları, faizleri ve borcu uçurdu ama Türk Lirası’nı dibe vurdu" ifadelerini kullandı.

Antmen, Oktay’a şu soruları yöneltti:

- Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın "128 milyar dolara ne oldu?" diye sorduğu ve konuyu araştırdığı için görevden alındığı iddiaları doğru mudur?

- Merkez Bankası rezervlerinde olması gereken 128 milyar dolar ne oldu? Kim ya da kimlere gitti? Bu paranın ne kadarı yurt dışına çıktı?

- Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; şu anda Merkez Bankası rezervlerinde bulunan döviz cinsi para ve altın miktarı ne kadardır?

- 19 Mart 2021 Cuma günü 450 Milyon dolar satılan kişi veya şirketler hangileridir?  

128 MİLYAR DOLAR OLAYI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sahip çıkmasıyla ilgili “Gitti ekonomiyi, Hazineyi, Merkez Bankası’nı teslim etti. Kayınpeder damat götürüyorlar. 128 milyar doları sattılar. Merkez Bankası kasasında olan 128 milyar dolar buharlaştı. Meclis’te araştırma önergesi verdik, reddettiler. 128 milyar doları, esnafa, çiftçiye sanayiciye harcadık’ de. Nereye gitti bu para?” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ise konuya ilişkin “Salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu'nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır” demişti.