Saray Rejimi'nin utanç albümü

Saray Rejimi'nin utanç albümü

İleri Haber olarak okuyucularımız için Saray Rejimi'nin utanç albümünü oluşturmak istedik...

İleri Haber

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Malatya 7. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmasında "Faşizm bizim kitabımızda yok" demişti.

Peki gerçekten öyle mi?

AKP'nin 'kitabında' faşizm yok mu?

*

İleri Haber olarak en ufak hak arama mücadelesine dahi tahammülü olmayan Saray'ın, ses çıkaran, direnen, susmayan toplumun her kesiminden yurttaşı şiddet ve baskılara maruz bıraktığına, gözaltı ve hapis cezalarıyla sindirmeye çalıştığına şahidiz.

Okuyucularımız için küçük bir hatırlatma yapmak istedik...

İşte Saray Rejimi'nin utanç albümü:

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Melih Bulu'nun Erdoğan'ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı başlattıkları eylemleri sırasında okulun Güney Kampüs ana giriş kapısına polisler tarafından kelepçe takılmıştı.

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın müşaviri Yusuf Yerkel, madenciyi tekmelemişti. Yerde tekmelenen Erdal Kocabıyık, başbakanlık koruma aracına hasar verdiği gerekçesiyle faiziyle birlikte 631 lira para cezası ödemiş, daha sonra 10 ay hapse mahkum edilmişti.

Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına giden üniversite öğrencisi Kemal Kurkut kontrol noktasında polis tarafından açılan ateşle öldürülmüştü.

Trakya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Dilek Özçelik, 15 Nisan 2013'te dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Trakya gezisi kapsamında geldiği Edirne’de kanser ilaçlarının temini için yardım istemişti. Dilek, Bakan Bayraktar’ın cebine koyduğu parayı "Ben dilenci değilim. İnsanlık konusunda bir kez daha hayal kırıklığına uğradım. Görüyorum ki çaresizliği hiç tatmamışsınız hayatınızda" diyerek parayı geri iade etmişti. Dilek Özçelik 27 yaşında hayatını kaybetmişti.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde ihraçlara karşı yapılan protestoya katılan öğretim üyelerine soruşturma açılmıştı.

İhraç edilen akademisyenlere destek olmak amacıyla bir araya gelen akademisyen, öğrenci ve milletvekillerine polis müdahale etmiş yerdeki cübbelere basarak kampüse girmişti.

Tekel işçilerinin 2009 yılındaki eylemine polis biber gazıyla saldırmış, bazı işçiler baygınlık geçirmişti. İşçiler, tepkilerini dile getirmek için Abdi İpekçi Parkı'ndaki su havuzuna girmişti.

25 yıl önce kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, polis şiddetine maruz bırakılmış ve gözaltına alınmıştı.

Aydın Kızılcaköy’de halkın JES’e karşı mücadelesine polis ve jandarma saldırmıştı.TOMA ile köye giren polis ve jandarma, çocukların, yaşlıların olduğu köylülere biber gazı ile müdahale etmişti.

Van'ın Gürpınar İlçesi Yanlıca Köyü Çalık Mezrası'nda 2 Şubat 2014'te 1.5 yaşındaki Muharrem Taş, sağlık merkezine ulaştırılamadığı için hayatını kaybetmiş ve cenazesi çuvalla taşınarak Van'a getirilmişti.

Kolin İnşaat, Soma’nın Yırca Mahallesi’nde Termik santral kurmak için bir gecede 6 bin zeytin ağacını katletmişti.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyü’nde, 28 Aralık 2011’de ailelerinin geçimini sağlamak için sınır ticareti yapmakta olan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 34 insan, 28 Aralık 2011 günü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarından atılan bombalarla katledilmişti.

Dönemin Danıştay Başkanı Zerrin Güngör Erdoğan karşısında cübbe iliklemeye çalışmıştı.

Cizre'de 14 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı, bölgedeki operasyonların ardından sona ermiş, 79 gün süren sokağa çıkma yasağı süresince binlerce insan evini terk etmek zorunda kalmıştı. Yasakların kalkmasının ardından evlerine geri dönen Cizreliler tümüyle yıkılmış bir kentle karşılaşmışlardı.

Taybet İnan, Şırnak’ın sokağa çıkma yasağı uygulanan Silopi ilçesinde komşusunun evinden dönerken vurulmuş, cenazesi 7 gün sokakta vurulduğu yerde kalmıştı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde polis kurşunuyla hayatını kaybeden 10 yaşındaki Cemile Çağırga'nın cansız bedeni, evdeki dondurucuda bekletilmişti.

İstanbul'da eski HDP'li milletvekili Leyla Güven’in tutuklanmasını protesto eden DBP ve HDP’lilere polis saldırmış, HDP İstanbul milletvekili Musa Piroğlu, polis müdahalesi sırasında tekerlekli sandalyesinden itilerek düşürülmüştü.

OHAL ile birlikte işinden olan Semih Özakça ve Nuriye Gülmen “İşimi geri istiyorum” diyerek Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı’nda eylem başlatmıştı.

Yüksel'de devam eden "İşimizi geri istiyoruz" eylemine polis yine saldırmış, eyleme destek için gelen Erkan Baş ile Veli Saçılık’ın yüzüne kısa mesafeden biber gazı sıkılmıştı.

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ihraç edilmelerinin ardından işlerine dönmek için açlık grevi yapan eğitimcilere destek eyleminde Veli Saçılık'ın annesi Kezban Saçılık, polisler tarafından yerde tekmelenmişti.

Koronavirüs salgını etkisi altında geçen 1 Mayıs 2020'de polis, DİSK'in bırakmak istediği çelenki parçalamış, yaklaşık 20 kişiyi de gözaltına almıştı.

Şırnak’ta Hacı Lokman Birlik, 3 Ekim 2015 tarihinde yaralı bir halde bedeni zırhlı araca bağlanıp sürüklenerek öldürülmüştü.

5 yıldır tazminatlarını ve yasal haklarını alamadıkları için Ankara'ya yürüyüşe geçen 3 bin 500 Somalı maden işçisinin yolu jandarma tarafından kesilmiş, birçok madenci şiddete maruz bırakılmış ve gözaltına alınmıştı.

Gezi Direnişi sırasında İzmir Kordon'da polis iki kadını saçından yakalayıp copla saldırmıştı. 

Ankara Garı'nda Türkiye'nin en kanlı saldırısı meydana gelmişti. "Emek Barış Demokrasi Mitingi"nden önce toplanan binlerce kişi, cihatçı terör örgütü IŞİD'in düzenlediği canlı bomba saldırısına uğramıştı.