Saray ittifakından kötü sonuçları engelleme girişimi: Anket şirketleri TÜİK'e bağlanacak

Saray ittifakından kötü sonuçları engelleme girişimi: Anket şirketleri TÜİK'e bağlanacak

MHP'nin araştırma şirketlerine ilişkin 2018’de TBMM'ye sunduğu kanun teklifi yasama yılı açılışının ardından gündeme gelecek.


Anketlerde “gidici” görünen Saray ittifakı araştırma şirketlerini denetlemek için Meclis’te düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Getirilecek düzenleme ile araştırma şirketleri, bir araştırmayı kim için yaptığını ve araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Koşullar ise TÜİK tarafından belirlenecek.

AKP’nin yayın organı Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) araştırma şirketlerine ilişkin 2018’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu kanun teklifi yasama yılı açılışının ardından gündeme gelecek.

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna, ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. Ayrıca “manipülasyon yaptığı” tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

POZİTİF KELİMELERLE BASKI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya imzalı Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanmasına İlişkin Kanun Teklifi’yle araştırmacı yayınlanan bir araştırmasını kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Araştırmacı, "veri toplama, analiz etme ve yayınlama dahil her aşamada dürüst, doğru ve tarafsız olmakla" yükümlü olacak.

"Güvenilirliği ve geçerliliği konusunda şüphe duyulan ya da bağlamından koparılarak" müşteri tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna, araştırmacının müdahale etmesi zorunlu olacak. Kişisel verilerin arşivlenerek başka çalışmalar ya da başka amaçlar için kullanımının önlemek için ilgili işlemler sonlandığında imha edilecek.

YÖNETMELİĞİ TÜİK BELİRLEYECEK

Araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. TÜİK, bilimsel ve teknik özerklik ilkesi doğrultusunda, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapacak.

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek.