Şapatan'daki işkence için 'sorulamaz' denildi!

Şapatan'daki işkence için 'sorulamaz' denildi!

Şapatan köyünde polislerin köylülere uyguladığı işkencenin aydınlatılması talebi 'Sorulamayacak konu' denilerek işleme konulmadı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Şapatan (Altunsu) köyüne 6 Ağustos’ta 300 özel hareket polisi ve askerler tarafından baskın düzenlenmiş, köylülerin meydanda işkenceden geçirildiğine ilişkin fotoğraflar yayınlanmıştı. Yurttaşların maruz bırakıldığı işkenceye ilişkin sorumluların açığa çıkartılmasını isteyen HDP'nin önergesi, Meclis Başkanı tarafından "Sorulamayacak konu" denilerek işleme konulmadı.

İşkence görüntülerinin basında yer almasının ardından HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, konuyu TBMM gündemine taşımıştı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Hayri Demir'in aktardığına göre; ilki işkence olayının hemen ardından olmak üzere, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle iki kez soru önergesi veren Botan'ın iki soru önergesi de işleme konulmadı. 

SORUMLULAR SORULDU

Botan, iki soru önergesinde de uygulanan işkenceyi hatırlatarak, herhangi bir soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığını ve fotoğrafları kamuoyuna yansıyan işkencenin kimler tarafından gerçekleştirildiğinin tespitini sordu. Son aylarda sivil yurttaşlara yönelik işkence olaylarında artış yaşandığını da belirten Botan, sivillere dönük bu işkencelerin bir daha yaşanmaması için ne tür tedbirlerin alındığını da Başbakan Yıldırım'a sordu. Ancak Ekim ve Ağustos ayında verilen her iki önerge de Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın imzasıyla işleme konulmadı.

İKİ ÖNERGE TEK GEREKÇE

Meclis Başkanı Kahraman, soru önergelerin iade gerekçesini ise Meclis İç Tüzüğü'nün "Sorulamayacak konular" başlığı altında düzenlenen 97'nci madde olarak gösterdi.

[ih2]

Ağustos ayında verilen ve "iç tüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığı" gerekçesiyle iade edilen önergeyi gözden geçiren Botan'ın ikinci önergesi de aynı gerekçeyle geçen hafta da işleme konulmayarak iade edildi. İkinci önergenin iade gerekçesi de yine "sorulamayacak konular" olarak gösterildi.

MADDE NE DİYOR?

Meclis İç Tüzüğü'nün 'Sorulamayacak konular' başlığı şöyle:

Madde 97 - Aşağıdaki sorular Başkanlıkça kabul edilmez:
a) Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular;
b) Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular;
c) Konusu, evvelce Başkanlığa verilmiş gensoru önergesiyle aynı olan sorular.