Şantiyeye dönüştürülen Salda Gölü’nü ziyaret eden Bakan Kurum: Bir çivi dahi çakmadık

Şantiyeye dönüştürülen Salda Gölü’nü ziyaret eden Bakan Kurum: Bir çivi dahi çakmadık

‘Bir çivi bile çakılmayacak’ denilen Burdur Yeşilova’daki Salda Gölü çevresinde Millet Bahçesi çalışmasında sona gelindi. Bakan Kurum, göl bölgesindeki çalışmaları inceledi.

Türkiye'nin Maldivleri olarak anılan Salda Gölü'nde dava süreci devam ettiği halde yapılan 'Millet Bahçesi' projesinde sona gelindi. Göl çevresindeki alan şantiyeye dönerken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Daha önce taahhüt ettiğimiz gibi bu alanda bir çivi dahi çakmadık” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde yapılan çalışmaları inceledi. Salda Gölü'nün 2 yıl önce kötü ve hoyratça kullanıldığını söyleyen Kurum, "2019 yılı Salda için bir milat oldu. Salda Gölü için çevreci, ekolojik ve doğa koruma eksenli örnek bir projeyi çok kısa sürede hazırladık. Salda Gölü projemizde hemen hemen son noktaya geldik" dedi. Kurum, " Gölün hemen kıyısına kadar arabalarla giriliyordu. Yanında kamp kuruluyordu. Ve gelen ziyaretçiler ciddi bir kirliliğe sebep olmaktaydı. Hem bu kirliliği önlemek hem de gölün doğal yapısını muhafaza etmek için ilk önce araçların gölün kıyısına kadar girmesini engelledik" ifadelerini kullandı.

Çalışmaları sürdürdükleri süreç içerisinde Emine Erdoğan ile Salda'ya ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Kurum, "Gölün hemen kıyısına kadar arabalarla giriliyordu. Yanında kamp kuruluyordu. Ve gelen ziyaretçiler ciddi bir kirliliğe sebep olmaktaydı. Hem bu kirliliği önlemek hem de gölün doğal yapısını muhafaza etmek için ilk önce araçların gölün kıyısına kadar girmesini engelledik. Göle girilen alanı, 3 bin 350 metre ahşap dubalarla araç girişine kapattık. Artık vatandaşlarımız, yürüttüğümüz projeyle doğal sit alanının 2 kilometre uzaklığında araçlarını bırakıyor ve bu alana o şekilde girebiliyor" diye konuştu.

'BİR ÇİVİ DAHİ ÇAKMADIK'

Göl çevresinde derme çatma, gelişi güzel kondurulmuş yapılar olduğunu aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şöyle devam etti:

"Bütün bu yapıları kaldırdık. Yerine vatandaşlarımızın, günübirlik ziyaretlerinde ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, toprağa zarar vermeyecek şekilde düzenli alanlar tasarladık. Büfe, bölge halkımıza ekonomik katkı sağlayacak ve yöresel ürünlerini satabilecekleri birimler, duş ve soyunma üniteleri, sağlık birimi ve mescit gibi yapıları, çocuk oyun alanını; gölün 500 metre ötesinde, temelsiz, sökülür takılır, doğa ile uyumlu ahşap malzeme kullanarak yaptık. Alanda konaklama olmayacak. Yine, vatandaşımız için Salda Gölü'nün güzelliğini uzaktan gözlemleyebilecekleri seyir terasları da kuruyoruz. Daha önce taahhüt ettiğimiz gibi bu alanda bir çivi dahi çakmadık. Herhangi bir beton yapı kondurmadık. Çalışmalarımızın yüzde 90'ını tamamladık. İnşallah 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü, doğa dostlarıyla, gönüllülerimizle, minik çevre müfettişlerimizle ve sizlerle birlikte Salda Gölü'nde kutlayacağız. Salda Gölü ve çevresini ÖÇK bölgesi ilan ederek korunan alan büyüklüğünü 44 bin kilometrekareden 295 bin kilometrekareye çıkardık. Yani 8 kat artırdık. Bu alanda doğal yapının bozulmasına ve kirletilmesine 'dur' dedik."

Alınan tedbirlerle Salda Gölü'nün su kalitesinin iyileştiğini de savunan Bakan Kurum, gölü atık su kaynaklı kirlilik ve bozulmalara karşı korumak için arıtma tesisi çalışmalarının başladığını, gölde dumansız hava sahası oluşturulduğunu ve kurulan kamera sistemiyle 7/24 gölün izlendiğini anlattı. Göl etrafında doğal dokuya zarar vermeyecek şekilde bisiklet yolu yapılacağını belirten Bakan Kurum, Salda, Yeşilova, Kayadibi ve Doğanbaba bölgesiyle göl çevresini tamamen dolaşacak ve bu yıl yarısının, önümüzdeki yıl ise tamamının bitirileceği 43 kilometrelik bir güzergah belirlendiğini söyledi.

'SALDA SADECE TÜRKİYE'NİN DEĞİL, BÜTÜN DÜNYANIN ORTAK MİRASIDIR'

Salda Gölü'nün bilim merkezi olması, ulusal ve uluslararası çalışmaların yürütülmesi, gençlerin, bölgenin doğal yapısı ve ekosistemini yakından takip edebilmesi için bir araştırma alanı oluşturduklarını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şöyle devam etti:

"Salda Gölü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesine dair çalışmamızı da başlattık. Hakikaten doğa severlerle, yerel yönetimlerimizle, hocalarımızla Salda Gölü'nü en güzel haliyle geleceğe taşıyacak çok güzel bir doğa koruma projesini hayata geçirdik. Bugün Salda sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın ortak mirasıdır. Bu mirası gözümüz gibi korumak hepimizin vazifesidir. Bu kapsamda çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. 2 sene önceki Salda ile bugünkü halinin arasında çok büyük bir fark var. Bunu herkes görüyor, hepimiz görüyoruz. Dünyanın göz bebeği olan bu tabiat harikasını evlatlarımıza tüm renklerini, berraklığını, doğallığını koruyarak bırakacağız. Tıpkı bugün olduğu gibi, sonsuza dek Salda Gölü bembeyaz kumları ve turkuaz sularıyla görenleri kendine hayran bırakacak."

SALDA GÖLÜ KORUMA DERNEĞİ’NDEN TEPKİ

Geçen günlerde açıklama yapan Salda Gölü Koruma Derneği millet bahçesi projesinin iptal edilmesi çağrısında bulunurken Burdur Valisi Ali Arslantaş Salda Gölü’nü ziyaret ederek çalışmaları yerinde incelemişti.

Salda Gölü Koruma Derneği, yapımı süren millet bahçesinin 5 Haziran’a yetiştirilmeye çalışıldığını söylemiş ve sosyal medya hesabından şunları yazmıştı.:

"Devlet-Müteahhit el ele. Davası sürmekte olan Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi hızla bitirilmeye çalışılıyor. Salda Gölü halk plajında devletin kepçesi, kamyonu, greyderi ile çalışmalara hız verilmiş durumda. Millet bahçesi 5 Haziran 2021 tarihinde partili Cumhurbaşkanı tarafından açılacakmış. Burdur Valisi her gün Yeşilova’da. Çalışma sahasında polis ve jandarma bekliyor. Fotoğraf çekimi engelleniyor. Salda Gölü dünya mirasıdır. Millet bahçesi projesi iptal edilsin."

DAHA FAZLA