Sansüre Karşı Sinemacılar’dan 'Bakur' davası için destek çağrısı: ‘Belgesel sinema yargılanamaz’

Sansüre Karşı Sinemacılar’dan 'Bakur' davası için destek çağrısı: ‘Belgesel sinema yargılanamaz’

Bakur belgeseli nedeniyle ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla yargılanan iki yönetmenin davası yarın Batman’da 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Sansüre Karşı Sinemacılar,“Sanat eserlerinin suç unsuru kabul edilmesi temel insan haklarına ve hukuka aykırıdır.” açıklamasında bulundu.

Sansüre Karşı Sinemacılar, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel’in Bakur belgeseli nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 18 Temmuz’da görülecek duruşması öncesi bir açıklama yaparak yargılanmalarına tepki gösterdi.

Yönetmenlere açılan davanın sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğu belirtilen açıklamada “Sanatsal ifade özgürlüğü, sanatçının özgürce çalışması, eserini yaygınlaştırmasını ve bunun müdahaleye uğramamasını güvence altına alır. Sanat eserlerinin suç unsuru kabul edilmesi temel insan haklarına ve hukuka aykırıdır.” denildi.

Haksız yargılamanın bir an önce son bulması talep edilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

Türkiye’de ilk kez yönetmenler çektikleri filmden dolayı hapis cezası ile karşı karşıya. 2013 yılında barış ve çözüm süreci devam ederken çekilen Bakur belgeseli, Mayıs 2015’te Batman’da Yılmaz Güney Sineması’nda gösterilmişti. Filmin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na, bu gösterimden iki yıl sonra ‘terör propagandası yapmak’ suçlamasıyla dava açıldı.

Çözüm sürecinin devam ettiği 2013 yılında Türkiye sınırları içindeki PKK kamplarını görüntüleyerek örgütün Türkiye dışına çekilme sürecine tanıklık etmek üzere yola çıkan Bakur, gerek Türkiye’de gerekse DOKLeipzig, Visions du Réel ve Stockholm Film Festivali gibi uluslararası önemli belgesel festivallerinde bugüne kadar on binlerce izleyiciyle buluştu.

2017 yılında açılan Bakur davasının 18 Temmuz 2019 günü saat 14:00’da gerçekleşecek olan yedinci duruşması Batman’da görülecek. Yalnızca evrensel hukuka değil, Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına da aykırı olan bu haksız yargılamaya karşı Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yanındayız.

Şiddeti teşvik etmeyen, terör eylemlerini haklı göstermeyen, konuyu eleştirel bir biçimde ele almaya ve ülkedeki barış ortamına katkı sağlamaya çalışan bir sanat eseri olan Bakur’un yönetmenlerine açılan bu dava sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahaledir.

Sanatsal ifade özgürlüğü, sanatçının özgürce çalışması, eserini yaygınlaştırmasını ve bunun müdahaleye uğramamasını güvence altına alır. Sanat eserlerinin suç unsuru kabul edilmesi temel insan haklarına ve hukuka aykırıdır.

Sanatsal ifade özgürlüğünü ihlal eden bu haksız ve hukuka aykırı yargılamaya bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.

NE OLMUŞTU?

2013 yılında ‘barış ve çözüm süreci’ olarak adlandırılan süreç devam ederken çekilen Bakur adlı belgesel filmin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na 'terör propagandası yapmak' suçlamasıyla dava açıldı. 

34. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde, "Bir Gerilla Belgeseli Bakur/Kuzey" belgeselinin gösteriminin  Kültür Bakanlığı'nın dayatmasıyla iptal edilmesinin ardından birçok yönetmen festivalden çekilme kararı almıştı. 

DAHA FAZLA