Sansür yasası geçmeden BİK kararı yürürlüğe girdi!

Sansür yasası geçmeden BİK kararı yürürlüğe girdi!

AKP'nin Meclis'e sunduğu sansür yasası geçmeden BİK'in “basın ahlak esaslarına dair genel kurul kararı” yürürlüğe girdi.

İleri Haber

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü tarafından 27 Mayıs 2022 tarihinde alınan “basın ahlak esaslarına dair genel kurul kararı” Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Resmi ilan ve reklam yayını alan gazetelerin internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında uyması gereken Basın Ahlak Esasları olarak yayımlanan Genel Kurul Kararı’nda muhalif basına yönelik dikkat çeken sansür düzenlemeleri yer alıyor.

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren BİK kararında “basın ahlak esaslarına uymayan” gazetelerin cezalandırılacağı belirtiliyor. Öte yandan yoruma açık ve soyut ifadelerin yer aldığı kararla birlikte muhalif basının susturulmasının önü açılıyor.

“Genel ahlaka aykırı yayın” yapılamayacağının belirtildiği kararda “Türk toplumunun ortak milli ve manevi değerlerini zayıflatmaya yönelik yayın yapılamaz” ve “Toplumun temeli olan aile yapısını bozmaya yönelik ve ailenin korunmasına aykırı yayın yapılamaz” gibi ifadeler de yer alıyor.

BİK kararında ayrıca “Çocukların korunması” başlığı altında yer alan maddelere göre; çocuk istismarı haberlerinin yayımlanması konusunda da kısıtlamalara gidiliyor.

Yine yoruma son derece açık ifadelerin yer aldığı maddelerde “Kamu yararı ile çocuğun yararının karşılaştığı hallerde çocuğun üstün yararı esas alınır” deniliyor.

SANSÜR YASASINI YERİNE BİK KARARI!

AKP ve MHP tarafından "dezenformasyonla mücadele" iddiasıyla hazırlanan sansür yasası teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda kabul edilmişti. 

İktidarın bağımsız medyayı kontrol altına almaya yönelik girişimleri birçok gazeteci tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, tepkilerin ardından teklifin görüşmelerinin ekim ayına bırakıldığını açıklamıştı.

Görüşmelerin ekim ayında ertelenmesinin ardından “basın ahlak esaslarına dair genel kurul kararı”nın yürürlüğe girmesi, iktidarın “sansür yasasıyla geçiremediği bazı maddeleri BİK kararıyla geçirmesi” olarak yorumlandı.

MEDYAYI KONTROL ALTINA ALMA GİRİŞİMLERİ İLK DEĞİL

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Ocak tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan genelgede televizyon ve dijital platformlarda yayınlanan bazı içeriklerin “toplumun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı" ve bunlara karşı "yıkıcı etkilerini bertaraf edecek adımlar" atılacağı belirtilmişti.

Genelgede "Dijitalleşme çağında kitle iletişim araçlarının sunduğu imkanlardan en iyi şekilde yararlanılmasını temin etmek ve olası zararlı etkilerinden korunmak için gerekli tedbirleri almanın elzem hale geldi” denilirken, şu ifadelere yer verilmişti:

"Toplumumuzun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı gözlenen ve son günlerde özellikle yabancı içeriklerin uyarlaması şeklinde ekranlara gelen televizyon programlarının toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini bertaraf edecek adımlar ivedilikle atılacak.

Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlarla çocuk ve gençlerin zihin dünyalarını hedef alan yapımlardan onları koruyacak, aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek.”