Ceren Damar davası ertelendi: Katilin ailesi ve avukatı çirkin savunmalara devam ediyor!

Ceren Damar davası ertelendi: Katilin ailesi ve avukatı çirkin savunmalara devam ediyor!

Ceren Damar Şenel'in kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülmesine ilişkin davada karar çıkmadı. Dava 21 Şubat'a ertelendi.

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'in katil zanlısı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet, Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü kez hakim karşısına çıktı. 'Tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan yargılanan ve Hikmet hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen davanın karar duruşmasına taraf avukatları, Ceren Damar'ın aile yakınları, bazı milletvekilleri ve çok sayıda izleyici katıldı.

'BU CEZA İLE DAHİ ADALET TECELLİ ETMEYECEK'

Duruşma öncesi Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Ceren Damar Şenel’in babası Mustafa Damar, “Birçok tanık dinlendi, belgeler açıklandı. Olay net bir şekilde ortaya kondu. Bu cezanın Türk Ceza Kanunu (TCK)’daki karşılığı net şekilde belli. Mütalaada yer aldığı şekliyle; tasarlayarak öldürme, canavarca hislerle ve eziyet çektirerek öldürme, kamu görevlisini yapmakta olduğu kamu görevinden dolayı öldürmekten dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Sanığa indirim alabilmek için kızıma iftira attılar. Ama alamayacaklar. Sanığın geçmişi de suç makinesi. Hangi mahkeme bu kişiye indirim verebilir. O yüzden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından başka bir seçenek görünmüyor. Bu ceza ile bile adalet tecelli etmeyecek” ifadelerine yer verdi.

'DAVADA BİR TEK SANIK YARGILANMADI'

Sanık müdafi Vahit Bıçak, Ceren Damar’ın avukatlarından Uraz Bulut’un olayın doğrudan tanığı olduğu gerekçesiyle bu davada avukatlık yapamayacağını kaydetti. Bıçak, “Biz kendisini tanık olarak dinlemek istiyoruz. O yüzden teknik olarak avukatlık yapamaz” dedi. Avukat Uraz Bulut, “Olay olduğunda ben üniversitede danışmanlık yapmıyordum. Avukat olarak mesleğe başlamıştım. Bu davada Ceren’i yargıladık, aileyi yargıladık. Sıra bana geldi. Bu davada bir tek sanığı yargılayamadık” dedi. Hakim, söz konusu talebin reddine karar verdi.

'BU BİR KADIN CİNAYETİ DEĞİLDİR'

Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonu ve Ankara İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, davaya katılma talebinde bulundu. Sanık avukatı Vahit Bıçak, katılma taleplerine ilişkin, "CMK'ya göre suçtan doğrudan zarar görenlerin davaya katılma hakkı vardır. Dolaylı zarar görenin davaya katılma hakkı yoktur. Elinizdeki dosya bir kadın cinayeti değildir, kadının cinsiyetinden dolayı işlenmiş bir suç değildir. Maktulle fail arasında bir takım konular mevcuttur, o konular nedeniyle işlenmiştir. Ordu'da geçtiğimiz hafta bir hadise oldu. Burada fail mağduru hiç tanımıyordu. Cinsel kimliğinden dolayı öldürürse kadın cinayeti budur. Dolayısıyla burada bir kadın cinayeti yoktur. Tamamen kamuoyunu manipüle etme gayreti vardır. Katılma talebinin reddini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

GİZLİ TANIK TALEBİ REDDEDİLDİ

Sanık müdafinin tanık koruma programı kapsamında dinlenmesini istediği tanık talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Savcı, bir önceki celse açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını yineledi. Ceren Damar’ın avukatları, katil zanlısının cezalandırılmasını, hiçbir indirimin uygulanmamasını talep etti.

Gizli tanık taleplerinin reddedilmesi üzerine sanık avukatı Vahit Bıçak, sanığın hayatını tehlikeye atarak tanıklık yapacağını söyledi. Bunun üzerine ismi okunan ‘gizli tanık’ Hasan Aktemir, “Ben yakın arkadaşıyım. Olay yaşanmadan bir ay önce kahve içerken, bana kız arkadaşı olduğunu söyledi. Ayrıldıkları için sınavlarda Ceren hanımın kendisine baskı uyguladığını söyledi” dedi.

Tanıkların dinlenmesinin sona ermesinin ardından Vahit Bıçak, savunma yaptı. Bıçak, “Mustafa Damar, sanığın gözaltında korunduğunu belirterek kamu görevlilerini zan altında bırakmıştır. Şahsıma yönelik tehdit, hakaret var. Çok sayıda akademisyen ve kişiler dosyadan çekilmem için özel ziyaretlerde bulunuldu. Şu anda bu sebeple devlet koruması altındayım. Mustafa Damar, 20 kez katil, 3 kez lan dedi. Mahkemeniz, Damar’ın yargılanmasına ilişkin suç duyurusunda bulunmadı. Levent Şenel’in tuttuğu katiller tarafından müvekkilim, ‘Levent’in selamı var’ diyerek tehdit edilmiştir” dedi.

DEDESİ, DAMAR'A HAKARET EDEREK TORUNUNU SAVUNDU

Ceren Damar’ın babası, sanık Hikmet’in 2015 yılında sahte belgelerle bir kadının hayatını kararttığını ve kadının yurtdışına yerleşmek zorunda kaldığını söyledi.

Özel hayatın gizliliğini öne süren sanık avukatı Bıçak, Hikmet’in bu iddiaya yanıt vermeyeceğini söyledi.

Davada ikinci tanık olarak dinlenen Hasan İsmail Hikmet'in dedesi, "Ceren Damar torunuma evlenme teklifiyle geldi, ben de ona ‘Sakın kabul etme’ dedim. Sıpanın oynaması eşeği yoldan çıkarır” ifadelerini kullandı.

21 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Savcılık makamının bir önceki celse açıkladığı mütalaada “canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “ruhsatsız tabanca bulundurmak” ve “silahla tehdit” suçlarından da 8 yıla kadar hapsi istenen sanık Hikmet hakkında (23); kararın bugün açıklanması bekleniyordu fakat dava 21 Şubat’a ertelendi.

MUSTAFA DAMAR: BUGÜNE KADAR YAPILMIŞ EN REZİL SAVUNMA

Duruşma sonrası avukatlar ve kadın örgütleri açıklama yaptı. Adliye önünde konuşan baba Mustafa Damar, sanık avukatının ifadelerinin bugüne kadar yapılan en rezil savunma olduğunu söyledi. Bir önceki duruşmaya katılmayan avukat Vahit Bıçak’ın bu duruşmaya yalancı şahitler ile geldiğini belirten Damar, adaletin sağlanacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de, Bıçak’a tepki gösterdi. Bıçak’ın bu davanın kadın cinayeti olmadığına ilişkin sözlerini eleştiren Güllü, “Bir erkek bir kadın kopya tutanağına imza atıyor ve sadece kadın akademisyen öldürülüyorsa bu bir kadın cinayetidir” dedi. Özel üniversitelere karşı soruların önceden verildiğine yönelik iddiada bulunduğunu dile getiren Güllü, “Özel üniversitelerde okuyan hukukçular bu kişiye dava açmalı” ifadelerine yer verdi.

DAHA FAZLA