Sanık Aksu'dan Şule Çet'in babasına: Kızınıza sahip çıksaydınız

Sanık Aksu'dan Şule Çet'in babasına: Kızınıza sahip çıksaydınız

Ankara’da cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra 20. kattan aşağı atılarak katledilen Şule Çet’in cinayetinin soruşturulduğu davanın ikinci duruşması Ankara Adliyesi'nde görüldü. Sanık Çağatay Aksu, savunmasına Şule Çet'in babasına "Siz de kızınıza sahip çıksaydınız" dedi.

İleri Haber

Ankara'da cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra bir plazanın 20. katından atılarak katledilen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet’in cinayetinin soruşturulduğu davanın ikinci duruşması bügün saat Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

GÜNCELLEME 13.45

Şule Çet'in katil zanlılarının yargılandığı davanın 2. duruşmasında ara karar açıklandı. Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın tutukluluk halinin devamına, Şule Çet'in psikolojik tedavi görüp görmediğine ilişkin rapor alınmasına, olay yerinin keşfine karar verildi. Dava 10 Temmuz 2019, saat 10.00'a ertelendi.

GÜNCELLEME 13.27

Aksu'nun ardından savunma yapan sanık Berk Akand ise "Ben dünyaya cezaevinde çürümek için gelmedim, ben kaçmak isteseydim benim saçımın telini bulamazlardı. Beraatimi istiyorum hakim bey” şeklinde konuştu.

GÜNCELLEME 13.12

Avukat konuşmalarının ardından savunma yapan sanık Çağatay Aksu şunları söyledi:

“Yoruldum. Delil bulursanız beni asın. Benim DNA örneğim yok. Tecavüz edeceksiniz ve DNA örneğiniz geçmeyecek, mümkün değil. 10 aydır cezaevindeyim. Her geldiğimde suçlamalar değişmiş oluyor.  Umur Bey tanık ifadeleri için yönlendiriyor. Pınar’ı aramış ve porno görüntümüz olduğunu söyleyerek yönlendirmiş. Yorulduk.

Beni senaryo ile yargılamayın. Ben beraatimi alıp gideyim. Cezaevinde ödül almışım. Cezaevindekiler suçluyu gözünün içinden tanıyor. 70 metreden insan düşerken ayağından çıkması kadar normal bir şey var mi? Raporlarda tecavüz ile ilgili bir şey var mı? Cezaevinde yatmayı hak eden bir insan değilim."

GÜNCELLEME 12.26

Şule'nin arkadaşların Gözde Yalçın tanık olarak konuşuyor: "'Şule intihar etti' dediklerinde inanamadık çünkü hem umutlu hem de hayalleri olan bir gençti. Olaydan önceki günlerde beni aradı, işten çıkarıldığını, parasını alamadğını söylemişti. Bir hafta öncesinde yine telefonda konuşurken, Çağatay'ın rahatsız eden hatta tacize varan hareketleri olduğunu söylemişti telefonda."

GÜNCELLEME 12.14

Sanık Çağatay Aksu'nun annesi ifade verdiği esnada "Benim oğlumun terbiyesi benden sorulur" derken sanık Aksu, "Siz de kızınıza sahip çıksaydınız" dedi ve tepkiler üzerine kendini "Anneme laf ettikleri için söyledim" şeklinde korudu. Aksu'ya tepki gösterenlere jandarma müdahale etmeye çalışırken; jandarmalardan birisi avukatı "Dışarıda görürsünüz" diyerek tehdit etti.

GÜNCELLEME 12.04

Sanık Berk Akand'ın avukatı: "Şule'nin kalçasında bulunan ısırık izi çok yaklaştırarak çekilmiş ve 70 metreden düşen birinde böyle bir iz aramak, mahkemenin de buna itibar etmesi komik."

GÜNCELLEME 11.49

Sanık Çağatay Aksu'nun avukatı Levent Ekmen konuşuyor: "Baz istasyonları ile 3-5 metrelik hareketlerin tespiti yapılamaz. Ayrıca (Şule'nin avukatına yönelik) ben Umur Yıldırım'ın yaşı kadar avukatlık yaptım. Geçen duruşmada 'Bakire değildi' şeklinde bir beyanım olduğu tweetlendi ama benim öyle bir beyanım yok. Kayıtlarda da yok, öyle bir şey söylemem. Yediğim küfrün haddi var hesabı yok. 

GÜNCELLEME 11.44

İncelenen GSM kayıtlarına göre olay saatinde uyuduğunu iddia eden Berk Akand'ın baz istasyonu verilerine göre o saatte hareket halinde olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine savunma yapan Berk Akand: "Ben uyuduğumu iddia etmiyorum ki, içim geçmiş, ağır bir uyku halindeyim, yani hareket etmiş olabilirim. Bardak konusunda savcı hanım 'Kız düştükten sonra Çağatay bardak mı yıkamış?' diye sordu, evet dedim. Onu kendisine sorun."

GÜNCELLEME 11.38

Şule Çet'in avukatı Umur Yıldırım konuşuyor: "Sanıkların delil kararttıkları çok aşikar: Pervazın önündeki parmak izleri silindi, içki şişeleri ağzı bantlı şekilde saklandı, saat 6'da polis ekipleri geliyor, ve içki şişelerini bulamadık şeklinde beyan verdiler. Sanıklardan Berk Akand'ın itirafı da var bardakların yıkandığına dair. Bize incelememiz için ulaşmayan video ve görüntüler (Şule'nin içki şişeleri ile fotoğrafı gibi) sosyal medyaya Çağatay ve Berk tarafından kötü imaj yaratmak adına servis edildi."

GÜNCELLEME 11.00

Şule Çet davasının 2. duruşması başlıyor. Duruşma salonunda yer olmadığı gerekçesi ile avukatlar ve kadın örgütlerinin bir kısmı alınmazken; avukatlar, salona meslektaşlarının alınması için mahkemeye talepte bulundu.

GÜNCELLEME 09.55

Şule Çet davasının ikinci duruşma öncesi Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen kadınlar basın açıklaması düzenledi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

SORUŞTURMA SÜRECİ

Çet’in katledilmesinin ardından Çağatay Aksu ve Berk Akand gözaltına alındı. İlk ifadelerinin ardından Aksu ve Akand serbest bırakıldı. Otopsi raporunun da ortaya çıkmasıyla soruşturma derinleştikçe savcılık olayın cinayet olabileceği ihtimali üzerinde yoğunlaştı. Ardından soruşturma, cinayet soruşturmasına dönüştürülerek Aksu ve Akand tutuklandı.

OTOPSİ RAPORU ORTAYA ÇIKARDI

Ankara Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı otopsi raporu, gerçeği ortaya çıkardı. Rapora göre, Şule Çet’in cinsel saldırıya maruz kaldığına dair bulgulara rastlandı. Yine Çet’in tırnaklarında Çağatay Aksu’ya ait doku örnekleri tespit edildi. Kanında “Uyumayı tetikleyen uyarıcı madde” ile vücudunda boğuşma izlerine de rastlanan Çet’in düştüğü iddia edilen pencerede kendisine ait parmak izine ulaşılamaması ise atılma şüphesini arttırdı.

SORUŞTURMAYI YETERİNCE HIZLI YÜRÜTMEDİĞİ İÇİN SAVCI DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

Soruşturma sürerken Çet’in ailesi ve kadın örgütleri tarafından çeşitli eylemlerle olayın cinayet olduğu ve savcılık tarafından yeterince etkin soruşturma yürütülmediği yönünde kamuoyu oluşturdu. Çet’in cinsel saldırıya uğradığının ortaya çıkması üzerine soruşturmayı yeterince hızlı yürütmediği gerekçesiyle savcı değişikliğine gidildi. Savcı Aykut Hüseyin Koca tarafından soruşturma tamamlanarak iddianame düzenlendi.

SAVCI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEDİ

Savcı iddianamede; ifadeler, raporlar, tanık ifadeleri, telefon incelemeleri sonrası Şule Çet’in cinsel saldırıya maruz kaldığını ve plazanın 20. katından atılarak öldürüldüğü sonucuna ulaştı. Olaydan hemen sonra ’intihar’ diye başlatılan soruşturma, cinsel saldırı ve cinayet soruşturmasına dönüşerek, hazırlanan iddianamede Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın ’kasten öldürme, cinsel saldırı ve hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. 

[ih2]

ISMARLAMA MÜTALAA RAPORU HAZIRLANDI

Şule Çet’in katil zanlıları Çağatay Aksu ve Berk Akand lehine alınan mütalaa raporunda katledilen Çet'i suçlayan ifadeler kullanıldı. İlk duruşma öncesinde ortaya çıkan raporda; Çet'in antidepresan kullanması, Çağatay Aksu'nun yanında bulunması gibi sebepler cinsel saldırı ve cinayete kılıf olarak gösterildi.

Raporun istenme gerekçesi olarak öne sürülenler arasında, Çet'in 'majör depresif bozukluk' tanısı aldığı ve ölümünde kullandığı ilacın etkisinin olup olmadığı gibi soruların yer alması da katillerin aklanması için ısmarlama bir rapor olduğunu ortaya koyar nitelikte oldu.

[ih3]

BİR ÖNCEKİ DURUŞMA

Davanın ilk duruşmasında birçok tanığın ifadesinin dinlenmesinin yanı sıra sanıkların savunmaları ve sanık avukatların skandal sözleri hafızalara kazındı. Savcı, Şule Çet'in vücudundaki izlerin düşmeye bağlı olup olmadığının anlaşılması için yeniden rapor alınmasını talep etti ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.