Sanayide üretim 8 aydır azalıyor

Sanayide üretim 8 aydır azalıyor

Sanayi üretimi nisanda yıllık yüzde 4, aylık bazda yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde azaldı. Aralık ayından sonra ilk kez aylık bazda düşüş kaydedildi.

Nisan 2019’da takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de nisanda bir önceki aya göre yüzde 1 ile yine beklentilerin üzerinde düştü. Böylece yıllık bazda düşüş serisi sekizinci aya ulaşırken, aylık bazda aralık ayından bu yana ilk kez düşüş kaydedilmiş oldu. 

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.3, bir önceki aya göre yüzde 7.8 daraldı. İmalat sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 4.2, aylık bazda yüzde 0.9 düşüş kaydedildi. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ise yıllık bazda yüzde 0.7, aylık bazda yüzde 1.9 artış görüldü.

Cumhuriyet'in haberine göre üretimde girdi olarak kullanılan sermaye malları üretiminde yıllık bazda yüzde 7.6, aylık bazda yüzde 2.3’lük düşüş geleceğe dair de olumsuz bir sinyal oldu. Ara malı üretiminde de yıllık yüzde 8.5, aylık 1.5 düşüş kaydedildi.

 

DAHA FAZLA