Samsun'daki sel felaketi göz göre göre can almış!

Samsun'daki sel felaketi göz göre göre can almış!

Anayasa Mahkemesi, 2012 yılında Samsun'da meydana gelen sel felaketinde yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Samsun'un Canik ilçesinde 8 yıl önce yaşanan sel felaketine ilişkin olarak takipsizlik kararıyla sonuçlanan başvuruyu Anayasa Mahkemesi (AYM) yeniden başlattı. İlk olarak kamu görevlilerine ilişkin takipsizlik kararının yaşam hakkını ihlal ettiğini tespit eden AYM, bilirkişi raporunda yer alan ve ihmalleri açıkça ortaya koyan ifadelerin ardından felakette yakınlarını kaybedenlere 40 bin TL tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

BİRDEN ÇOK İHMAL TESPİT EDİLDİ

BirGün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre birer inşaat, yüksek çevre ve yüksek jeoloji mühendisi ile bir mimardan oluşan bilirkişi heyeti, sel felaketinin yaşandığı bölgedeki TOKİ konutlarına yönelik Ağustos 2012'de hazırlayıp sunduğu raporda pek çok ihmal tespit etmişti. AYM, kararında rapora da yer verdi. Buna göre raporda yer alan bazı ihmaller şu şekilde:

- Bodrum katlarının pencere önünde bulunan alanda biriken suyun tahliyesi için kapalı sistem yerine açık sistem kullanılması gerekmektedir.

- Çöp istasyonu, sel kapanı ile akışı düzenleyen suyu biriktirip üzerinden savaklaması sonucu çöplerin taşmasına neden olmuş ve taşkının oluşmasında başrol oynamıştır.

- Gelen su miktarı ne olursa olsun sel kapanında çökme, göçme ve bozulma olmamalıdır.

- Sel kapanı gövdesinde kaya dolgusu kullanılması gerekirken pasa malzemesi kullanılmış, kil dolgusu kret üst kotuna kadar olması gerekirken kotun 4-5 metre altında bırakılmış ve kret üzerindeki mevcut yol dolgusu nedeniyle dolu savağın önü kapanmıştır.

- 100 yıllık fezeyan debisi 155 metreküp/saniye olan akarsu yatağına 710 metreküp/saniye debi su gelmesi nedeniyle ıslah çalışmaları ve kapan yetersiz kalmıştır.

DAHA FAZLA