S&P'den Türkiye'ye kötü haber: Kredi notu düşürülebilir

S&P'den Türkiye'ye kötü haber: Kredi notu düşürülebilir

S&P, ABD yaptırımlarının özellikle Türkiye’nin bankacılık sektörünü hedef alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, S-400 kriziyle birlikte meydana gelmesi muhtemel olan ABD yaptırımlarının özellikle Türkiye’nin bankacılık sektörünü hedef alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti.

S&P, Türkiye’yi B+ kredi notu ve durağan görünümle derecelendiriyor.

Başka bir derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in cuma günü Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi yakında daha fazla not indiriminin olup olmayacağına dair soru işaretleri yaratmıştı.

Başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody’s ve Fitch, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyor.

S&P’de Türkiye’nin ülke kredi notu analisti olan Maxim Rybnikov, “Amerikan yaptırımlarının ılımlı olması ve bankaları olumsuz etkilememesi halinde ülke kredi notunun değişmesi pek olası değil” dedi.

'ÜLKE NOTU DÜŞÜRÜLEBİLİR'

Rybnikov, Türkiye B+ kredi notunda birçok riskin dikkate alındığını söyledi. Ancak yaptırımların bankacılık sistemini hedef alması halinde ise bankaların vadesi gelen borcunu çevirmek için yabancı sermaye piyasalarına erişime ihtiyacı olmaya devam ettiğini, bu yüzden böyle bir durumda ülke notunun da düşürülebileceğini ekledi.

'TÜRKİYE'NİN TERCİH YAPMASI GEREKEBİLİR'

Rybnikov aynı zamanda yaptırımların yabancı sermaye piyasalarına erişimi sınırlaması halinde Türkiye’nin ya IMF ya da sermaye kontrolleri gibi zor seçenekler arasında tercih yapması gerekebileceğini ifade etti.

'MERKEZ BANKASI SİYASİ BASKILAR ALTINDA'

Rybnikov’un açıklamalarına göre IMF anlaşması politik olarak zor olabilir, ancak sermaye kontrolleri kesinlikle zarar verici olabilir. Rybnikov, Türkiye ekonomisinin tarihsel olarak yabancı sermaye akışlarına bel bağladığını belirterek, sermaye kontrollerinin gelmesi halinde ise bu büyüme modelinin ortadan kalkacağını söyledi.

Merkez Bankası (TCMB)  başkanının görevden alınması konusunda ise Rybnikov son yıllarda TCMB’nin imkan ve kabiliyetlerine zarar veren siyasi baskılar altında olduğunu söyledi.

DAHA FAZLA