S&P: Yaşananlar dünyanın atıl petrol kapasitesini ortadan kaldırdı

S&P: Yaşananlar dünyanın atıl petrol kapasitesini ortadan kaldırdı

Haftasonu Suudi Arabistan’da yaşanan patlamaların etkisi konuşulurken, petrol üretiminde hızlı bir toparlanma beklenmiyor.

Haftasonu Suudi Arabistan’da yaşanan patlamaların etkisinin tam olarak ne olacağı konusundaki görüşler konuşulmaya devam edilirken, Aramco’dan gelen açıklamalar petrol üretiminde hızlı bir toparlanmanın zor olacağı kanısını ortaya koyuyor.

Konuya dair CNBC’ye konuşan S&P Global Platt Piyasa Tahminleri bölümünün başındaki Sarah Cottle, yaşanan olayların dünyanın atıl petrol kapasitesini ortadan kaldırdığını ve petrol arzı üzerinde belirgin bir baskı yarattığını dile getirdi.

ATIL PETROL SAHALARI KULLANILCAK

Atıl kapasitenin kullanılmak zorunda kalabileceği düşünülürken, Suudi Arabistan’dan konuya yakın kaynaklar petrol üretimindeki boşluğu doldurmak için ülkedeki atıl petrol sahalarının kullanılmasının planlandığını açıkladılar.

KAYBEDİLEN KAPASİTE YENİDEN KULLANILAMAYABİLİR

Platt, bu olayların bölgedeki jeopolitik risk primini hızla yükselttiğini söylerken, JP Morgan Varlık Yönetimi’nden Leon Goldfeld önümüzdeki yılın ortalarına kadar kaybedilen kapasitenin yeniden kullanılabilir hale gelemeyebileceği öngörüsünde bulunuyor. Platt, üretim kesintilerinin süresinin uzaması halinde kolaylıkla $80 seviyesinin aşılabileceğini belirtti. Hatta sürenin uzamasına ek olarak misilleme niteliğindeki grevlerle gerginliğin tırmanması halinde fiyatların bu seviyeleri de aşabileceğini ekledi.

'EKONOMİ KALDIRAMAZ'

Emirates NBD Bank Emtia Araştırma masasının başında olan Edward Bell Brent petrol fiyatının 70 doları aşmasının, global ekonominin içinde bulunduğu mevcut durum düşünüldüğünde, kesinlikle ihtiyaç olmayan bir durum olduğunu altını çizdi. Bell, global ekonominin şuanda 70-80’ dolarık bir petrol fiyatını kaldırabilecek bir durumda olmadığını vurguladı.

Ancak buna ek olarak Bell, önümüzdeki döneme ilişkin olarak petrol talebine bağlı beklentilerini göz önüne alarak ilk etapta görülen hızlı artış bir kaç hafta devam etse de zayıf talep ile beraber bu artış hızının söneceğini öngördüğünü belirtti.