S&P Türkiye'nin kredi notlarını teyit etti: Görünüm durağan

S&P Türkiye'nin kredi notlarını teyit etti: Görünüm durağan

Standart and Poor's, Türkiye'nin kredi notlarını teyit ederek not görünümünü durağan olarak belirledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's (S&P); Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+" ve uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise "BB-" olarak teyit etti ve not görünümünü durağan olarak belirledi.

Kuruluş, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye ekonomisini muhtemelen resesyona sokacağını ve bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının yaklaşık yüzde 5 seviyesine çıkabileceğini öngördü.

Türkiye'nin net kamu borcunun GSYH'ye oranının 2020 yılı sonunda yüzde 34 seviyesinde olacağının tahmin edildiği açıklamada, artan yükümlülüklere rağmen mali hareket alanı bırakmasının beklendiği aktarıldı.

S&P'nin açıklamasında, "Durağan görünüm önümüzdeki 12 ay boyunca koronavirüs pandemisi kaynaklı aşağı yönlü risklere karşı, Türkiye'nin özel sektör direncini ve halen makul seviyede olan net kamu borcunu dengeliyor. Kur oynaklığı ve ekonomik faaliyette Covid-19 ile ilişkili aksamalara karşın, Türkiye'de GSYH'nin ikinci yarıda toparlanmasını bekliyoruz" denildi.

'TÜRKİYE EKONOMİSİ BU YIL YÜZDE 3,1 DARALIR'

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 daralacağının öngörüldüğü açıklamada, ülke ekonomisinin 2021'de ise yüzde 4,2'lik toparlanma göstermesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, enflasyonun bu yıl yüzde 11,3, 2021'de 10,3, 2022'de yüzde 9,8 ve 2023'te yüzde 8,9 olacağı öngörüldü.

Ülkedeki işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 13,8, 2021'de yüzde 12,5, 2022'de yüzde 11,2 ve 2023'te yüzde 10,7 olacağı tahmin edildi.

DAHA FAZLA