Salihli'de jandarma, verimli ovalarında santral istemeyen köylülere saldırdı

Salihli'de jandarma, verimli ovalarında santral istemeyen köylülere saldırdı

Salihli'de Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş.'nin yapmak istediği biyogaz enerji santraline karşı direnen köylülere jandarma saldırdı. Bir çok köylü gözaltına alındı

Manisa’nın Salihli ilçesindeki Çapaklı Mahallesi’nde Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen biyogaz enerji santraline karşı bölgedeki yurttaşların yolu kapatarak sürdürdüğü direniş devam ediyor. Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre şirket ise kaymakamlığın 'Mahkeme kararını bekleyin' demesine rağmen, yol yapım çalışması için köye jandarmayla beraber girdi. Yol yapılmasına karşı direnen köylülere jandarmanın saldırması sonucu birçok köylü gözaltına alındı.

Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çapaklı Mahallesine Biyogaz Enerji Santrali (3,120 MWe, 3,21 MWm, 3,56 MWth) ve Gübre Üretim Tesisi, yaklaşık 34.4 bin metrekare yüzölçümlü alan üzerine yapılması planlanıyor.

Köylüler ve yaşam savunucuları kurulmak istenen enerji santraline karşı iptal davası açtı. Şirketin ise iptal davasının kararını beklemeden santral için yol yapım çalışmalarına başladığı öğrenildi.

Şirketin yol yapım çalışmasını engellemek isteyen köylüler, geçtiğimiz Salı günü iş makinelerini engelleyip yolu kapatarak iş makinelerini alandan uzaklaştırdıktan sonra, alanda direniş başlattı. Kaymakamlık tarafından mahkeme sonuçlanıncaya kadar yol yapımına izin verilmeyeceği belirtilmesine rağmen, şirket jandarmayla beraber yol yapım çalışmasına devam etmeye çalışıyor. Yol yapılmasına karşı direnen köylülerle jandarma arasında arbede yaşandı.

Köyün verimli ovaların tam ortasında olduğunu belirten Çapaklı Köyü’nden Serkan Torun, “Burası verimli arazilerin göbeği. Organize sanayi değil verimsiz bir alan değil. Çok verimli bir ova. Bu bölgede aklınıza gelebilecek her türlü ürün yetişiyor. Karpuzdan, patlıcana, domatese her türlü ürünü yetiştiriyoruz bir de hayvancılık yapıyoruz. O yüzden köy olarak çok endişeliyiz ve bu bölgeye bir Biyogaz Enerji Santrali istemiyoruz. Şirket önce araziyi satın aldığı kişiye hayvancılık yapacağız diyerek yalan söylüyor, arazisini öyle alıyor ve enerji santrali kuracağını sonradan açıklıyor. Şimdi de mahkemenin kararını beklemeden buraya yol yapmaya çalışıyor ve bunun içinde köylüye şiddet uyguluyor” diye konuştu.

 

DAHA FAZLA