Salih Müslim serbest

Salih Müslim serbest

Prag Mahkemesi Salih Müslim'i serbest bıraktı.

Gözaltına alınan PYD'nin eski Eşbaşkanı Salih Müslim bugün Prag'da hakim karşısına çıkarıldı. Mahkeme Müslüm'ün serbest bırakılmasına karar verdi.

Müslüm'ün serbest bırakılması sonrası konuşan Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, "Bu kararın temyizi yok. Müslüm Çekya'dan çıkabilir. Karar hayal kırıklığı yarattı. İkili ilişkilere olumsuz yansıyabilir" dedi.

Türkiye, Prag'da gözaltına alınan PYD'nin eski Eşbaşkanı Salih Müslim'in Türkiye'ye iadesi ve geçici tutuklanması için Çekya'ya dosya göndermişti. Dosyada, Müslüm hakkında Türkiye'de çıkarılan 3 yakalama kararı yer alıyordu.

'BEN BAŞKA BİR ÜLKENİN VATANDAŞIYIM'

Serbest bırakılmasının ardından açıklama yapan Müslim, “Hakkımda yakalama kararı daha önce çıkarılmış. Yargı yoluyla bir yakalama çıkarıldı. Mahkemeye çıkarıldık. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ben başka bir ülkenin vatandaşıyım. Mahkeme de bu doğrultuda karar vererek, bıraktı” dedi. 

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına  göre, gözaltında bulunduğu süre boyunca kendisi için yapılan eylem ve etkinliklere de değinen Müslim, “Herkese çok çok teşekkür ediyoruz. Hepimiz biriz. Efrin için en fazla Avrupa ülkelerinde görüşmeler yapıyoruz, bizi susturmaya çalışıyorlar. Başaramadılar. Avrupa’nın hukuku var, ilkeleri var, herkes TC’nin emrinde değildir. Kürt halkını susturamazlar” diye konuştu. 

AKP cephesinden de Müslim'in serbest bırakılmasının ardından peş peşe açıklamalar geldi.

BOZDAĞ: BU TİP KARARLAR SİYASAL

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, kararın siyasi olduğunu söyleyerek,  “Biz bu kararın uluslararası hukuka aykırı olduğuna inanıyoruz. Bu tip kararlar siyasal kararlardır. Türkiye'ye karşı yapılan terör faaliyetlerine Türkiye aleyhine destek kararıdır. 

Bu tip kararlar bizim için sürpriz değil. Çünkü AB üyesi ülkelerin bu tip konularda Türkiye'ye bakışları ortadadır. Bizim için şaşırtıcı değildir.

Her ülkeyle Türkiye'nin arasında suçluların iadesi anlaşması var. Çekya'da hukuka uyulsaydı bu teröristbaşı Türkiye'ye iade edilmek üzere geçici olarak tutuklanmasına karar verilirdi.” dedi.

‘DÜZELTMELERİNİ BEKLİYORUZ’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’nin iadesini istediği Müslim hakkında "Bu kararı tanımıyoruz ve asla kabul etmiyoruz" diyerek şunları söyledi: "PYD elebaşı Salih Müslim için Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkartılarak bu kişinin Prag'da yakalanması sağlanmıştı. Çekya ve Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması vardır ancak bugün hukuka aykırı bir karar çıkmıştır Çekya yargısından. Bir tutuklama kararı verilmesi gerekiyordu. Biz elbette bu konunun takipçisi olacağız. Muhattaplarımızın kararı düzeltmesini bekliyoruz.

Burada siyasi bir takım mülahazalarla Interpol Türkiye'nin bir takım taleplerini dikkate almamaktadır. Burada her türlü girişimde bulunulacaktır." dedi.

TÜRKİYE NOTA VERDİ

Çekya'nın Salih Müslim'i serbest bırakmasının ardından Türkiye Çekya'ya nota verdi. Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada "Çek mahkemesi onlarca masum sivilin terör saldırılarında hayatını kaybetmesini ve onların ailelerinin acılarını umursamadığını göstermiştir" dedi. Çavuşoğlu verilen notanın Çekya ile ilişkilerin bittiği anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.