Salih Muslim: IŞİD'in temizlenmesi büyük bir değişim olacak

Salih Muslim: IŞİD'in temizlenmesi büyük bir değişim olacak

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'de açıklamalarda bulunan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD); eski Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı yaptıkları ittifaka dair bir çok açıklama yaptı.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG); Rakka’da ABD’yle birlikte IŞİD’e karşı gerçekleştirdiği operasyona ilişkin konuşan Salih Müslim, “IŞİD Kobani'de Kürtleri yıkmak istedi fakat başkent olarak gördüğü Rakka'da Kürtler tarafından yıkıldı. Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesi büyük bir değişim etkisi olacak. Ortadoğu'da ve dünyada bir etkisi olacak” dedi.

Sputnik'ten Hikmet Durgun'a konuşan Salih Müslim, “IŞİD'i kimler kurdu kimler destek verdi ve büyüttü?” gibi konulara da değinin Müslim,  “Önümüzdeki dönemde, destek verenlerin kim olduğu açıklığa kavuşturulacak” derken, IŞİD’in git gide eridiğini vurguladı.

"TÜRKİYE TERÖRİST OLMADIĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYOR"

Müslim, Türkiye’nin, YPG’yi ‘PKK’nin Suriye kolu’ olarak tanımlamasının doğru olmadığını belirtirken , “Türkiye birkaç kandırmayla bize yaklaştı fakat amacına ulaşamadı. Türkiye bizi kandıramayınca bu kez bizi terörize etmeye çalıştı. Bize PKK’nın kolu dedi. Türkiye bizi çok iyi tanıyor. Terörist olmadığımızı çok iyi biliyor" ifadelerini kullandı.

“Suriye'nin bir parçasıyız”diyen Müslim, önce demokratik özerklik ilan ettiklerini ardından ellerindeki alanın genişlemesiyle ‘Kuzey Suriye Federal projesi’ni ilan ettiklerini belirtti.

"TERÖRE KARŞI ABD İLE BİRLİKTE HAREKET ETTİK"

ABD ile YPG’nin omurgasını oluşturduğu SDG arasındaki tartışma yaratan işbirliğiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Müslim, şunları söyledi:

“Şüphesiz ABD Rojava'ya girdiğinde ‘ben IŞİD ile savaşmak için girdim’ dedi. Teröre karşı savaşta bizle ABD'yle birlikte hareket ettik, birbirimize yardımlar ettik, ortak hareket ettik. Fakat ABD büyük bir devlettir çıkarları olabilir. ABD’yle aramızdaki ilişki sadece teröre karşı mücadelede işbirliği, başka bir işbirliğimiz yok, olmamıştır. ABD ile siyasi ilişkilerimiz var ancak Cenevre çerçevesinde oldu.. Birçok ABD yöneticisi Rojava'ya, Rakka'ya gelerek görüşmeler yaptı. Fakat ilişkiler bizim istediğimiz aşamada değil.” ifadelerini kullandı.

"ŞİMDİYE KADAR KİMSE BİZDEN PETROL ALMADI"

Müslim, Rojava bölgesindeki petrolün ABD'ye satıldığı iddialarıyla ilgili ise, şu açıklamalarda bulundu:

“Şimdiye kadar kimse bizden petrol almadı. Kim bizden petrol alırsa memnun oluruz belki yükümüz hafifler de bu halkımızın yaşamını daha iyi kolaylaştırırız iyi yaparız. Fakat şimdiye kadar petrol konusunda kimseyle bir anlaşma yapmadık ve kimseye de petrol satmadık.” 

PYD'nin Arap ve Türkmenlere yönelik kötü muameler yaptığı yönündeki iddiaları ise, ‘propaganda’ olarak değerlendiren Müslim, bölgede yaşayan tüm halkların kendi anadillerinde eğitim yapabildiğini belirtti.