Salgındaki artışla birlikte İçişleri Bakanlığı'ndan 81 il valiliğine genelge: Hangi önlemler alınacak?

Salgındaki artışla birlikte İçişleri Bakanlığı'ndan 81 il valiliğine genelge: Hangi önlemler alınacak?

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine gönderdiği genelgede “salgınla mücadelede yeni bir uygulamaya geçildiği” anlatılırken, illerde vali yardımcısı ve ilçelerde kaymakamlar başkanlığında “Filyasyon çalışmaları takip kurulları” oluşturulacağı, bu kurullarca her gün saat 16.00’da değerlendirme toplantısı yapılacağı belirtildi. Uygulamanın pilot ili ise Kırıkkale oldu.

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

Buna göre 81 ilde yapılacaklar şöyle:

- Evlerinde izolasyona tabi tutulan kişilerin, özellikle ilk 7 gün boyunca izolasyon şartlarına uyup uymadıkları, vali/kaymakam ve kolluk birimlerince her gün takip edilecek, denetlenecek.

- İllerde vali yardımcısı ve ilçelerde kaymakamlar başkanlığında “Filyasyon çalışmaları takip kurulları” oluşturulacak, bu kurullarca her gün saat 16.00’da değerlendirme toplantısı yapılacak.

- Valilikelerce il bazında hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişim bizzat takip edilerek artış ve azalışlara göre gerekli tedbirler alınacak.

- Günlük ve haftalık artış oranları yüksek seyreden illerde valiliklerce ilave tedbirler ve denetim faaliyetleri en üst seviyede uygulanacak.

- Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda gerçekleştirilecek denetimlerde, birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, üçüncü ihlalde 1 gün süreyle faaliyet durdurma, dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyet durdurma cezaları uygulanacak.

- Taziye evlerinde, evlerde, açık alanlarda, taziye yapılmaması hususunda tüm il/ilçe hıfzıssıhha kurullarında karar alınacak.

PİLOT İL KIRIKKALE

Kırıkkale özelinde;

- Valilik bünyesinde salgın denetim faaliyetlerinin tek elden yönetildiği “il salgın denetim merkezi (isdem)” oluşturulacak.

- Koronavirüs tedbirlerini ihlal edenlere yönelik her türlü şikâyet ve ihbarların yapılabileceği bir çağrı sistemi kurulacak.

- Denetlenen işletmelerin ve kişilerin isim, adres, zaman, varsa ihlalin mahiyeti ve diğer bilgilerin kaydedileceği merkezi bir veri tabanı oluşturulacak.

- Art arda yapılan üç denetimde korovanirüs tedbirlerine uyduğu tespit edilen işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksiler ödüllendirilecek, denetimlerden başarıyla çıkan iş yerlerine, şehir içi toplu taşıma araçlarına ve ticari taksilere “güvenli alan” logosu verilecek.

- Pilot olarak Kırıkkale’de başlatılan “koronavirüs il denetim uygulaması modeli” elde edilecek sonuçlara göre diğer illerde de yaygınlaştırılacak.

DAHA FAZLA