Salgında evinde oturabilenler, dışarı çıkmak zorunda kalanlar: İşte İstanbul'un sınıf haritası

Salgında evinde oturabilenler, dışarı çıkmak zorunda kalanlar: İşte İstanbul'un sınıf haritası

Araştırmaya göre, gelir düzeyi yüksek kesimin evlerinde kaldığı görülürken, gelir düzeyi düşük emekçi semtlerinde yaşayan yurttaşlar ise işe gitmek zorunda olduğu için evde kalamıyor.

Veloity isimli şirketin İstanbul'un verilerini kullanarak hazırladığı evde en çok hangi ilçede oturan yurttaşların kaldığına ilişkin araştırma, salgın sürecinde işe gitmek zorunda olan emekçilerin daha çok yaşadığı semtlerde evde kalma oranının çok düşük olduğunu gösterirken, yüksek gelirli semtlerde ise oranın çok daha yüksek olduğunu gösterdi.

Dünyanın her yerine yayılan ve Türkiye'yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yayılmasını engellemek için salgının başladığı andan itibaren uzmanlar "evde kalın" çağrısı yaparken, emekçilerin ücretli izne çıkarılmaması sebebiyle birçok yurttaş işe gitmek zorunda kalıyor. AKP hükümeti tarafından açıklanan "ekonomik istikrar" paketinin emekçiler için değil patronlar için hazırlanması da emekçilerin yaşamak için çalışmak zorunda kalmasına sebep oluyor.

1 MİLYON İNSANIN AKILLI TELEFON VERİLERİ ANALİZ EDİLDİ

Veloxity isimli şirket, İstanbul’daki 1 milyon insanın akıllı telefonlarının dolaşım verilerini analiz ederek en fazla evde kalan semtleri belirledi. Verilere göre, gelir düzeyi yüksek kesimin evlerinde kaldığı görülürken, gelir düzeyi düşük emekçi semtlerinde yaşayan yurttaşlar ise işe gitmek zorunda olduğu için evde kalamıyor.

Webtekno'da yer alan habere göre, Bahadır Kuru ve Bora Eriştürk, 2013 yılında Silikon Vadisi’nde Veloxity isimli şirketi kurdular. Mobil müşteri deneyimi hizmeti sunan Veloxity, İstanbul’daki 1 milyon insanın akıllı telefonlarının dolaşım verilerini analiz ederek salgın sırasında İstanbul’un dolaşım haritasını çıkardılar. Akıllı telefonunun dolaşım verileri, 17 Mart tarihinde başlanarak 7 gün boyunca takip edildi. Toplanan dolaşım verileri daha sonra şirket tarafından analiz edildi.

BİR HAFTALIK SONUÇLAR GELİR DÜZEYİ FARKINI GÖSTERDİ

Veloxity’nin yaptığı araştırmaya göre 17 Mart’tan başlayarak 7 gün boyunca en fazla evde kalan İstanbul semtleri; Kadıköy, Ataşehir, Çamlıca, Fatih, Ataköy, Bakırköy, Florya, Etiler ve Şişli oldu.

En az evde kalan İstanbul semtleri ise Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Beykoz oldu. 

DAHA FAZLA