Salgın yönetiminin iflası: Teşekkür edilen Çanakkale’den, vakalarda zirveye yükselen Çanakkale’ye…

Salgın yönetiminin iflası: Teşekkür edilen Çanakkale’den, vakalarda zirveye yükselen Çanakkale’ye…

Şubat ayından bu yana 26 kat artışla, vaka sayısında zirveye yükselen Çanakkale'de salgın yönetimi eleştiriliyor. Şehirdeki salgın yönetiminde kaos yaşanırken, Çanakkale Tabip Odası ise acil önlemler alınması gerektiğini savunuyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Covid-19 salgınının başlarında vaka sayısının en düşük olduğu illerden Çanakkale’de, vakaların zirve yapması “Neden önlemler alınmadı?” sorusunu akla getirdi. Çanakkale Tabip Odası ise şehirdeki pandemi yönetiminin iflas ettiği ve İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı’nın artış nedeniyle hesap vermesi gerektiği görüşünde. 

Çanakkale, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının başlarında vaka sayısının en az olduğu illerden biriydi. 11 Nisan 2020’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kordon boyunun fotoğrafını paylaşarak, Çanakkalelilere “evde kaldıkları için” teşekkür etmişti. Ülke genelinde ölüm ve vaka sayılarında rekorlar kırılırken, Sağlık Bakanlığı tarafından önceki gün paylaşılan insidans haritasında ise 100 binde 962,98 ile Türkiye’nin en çok vaka tespit edilen ili olan Çanakkale’de bu rakam 8-14 Şubat haftasında 100 binde 37,64’tü.

SALGIN YÖNETİMİNDE KAOS

26 katlık bu artış sürecinde şehirde bulunan Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde açılan 4. yoğun bakım ünitesi de açılmasından hemen 2 gün sonra doldu. Hastane Başhekimi Ufuk Tali 10 günlük rapor alırken, başhekim yardımcıları ise istifa etti. Bu kriz sürecinde Tali’nin aldığı izin ve yardımcıların istifaları akıllarda soru işareti yarattı. Bir iddiaya göre, Tali ve İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı arasında anlaşmazlık olduğu ileri sürüldü.

Öte yandan Taşçı’nın da vaka artışına ilişkin sahadan verileri günlük bir şekilde takip etmesine rağmen, ek önlemlerin alınmaması akıllarda soru işareti yaratan bir başka konu oldu.

‘PANDEMİ YÖNETİMİ İFLAS ETTİ’

Çanakkale Tabip Odası ise ildeki pandemi yönetiminin iflas ettiği görüşünde. Bu aşamada bilimsel bir bakış açısıyla şehrin durumunun yeniden ele alınması gerektiği vurgulanırken, alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

- Tabip Odası temsilcileri İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu alınmalı.

- Ekonomik destekli 4 haftalık tam kapanmaya geçilmeli

- Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde acil vakalar, pandemi vakaları ve onkoloji hastaları gibi öncelikli vakalar dışında hasta kabul edilmemeli.

- İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı’nın da artışın nedenlerini açıklamalı ve hesap vermeli.

- Sağlık Müdürü Çanakkale’de olan bu artışlar için hesap versin.