Salgın, organ nakline ket vurdu

Salgın, organ nakline ket vurdu

CHP'li Gök, organ nakli operasyonlarında yaşanan düşüşü Meclis gündemine taşıdı.

İleri Haber

CHP’li Levent Gök, 2019’da 5 bin 600 olan organ nakli operasyonu sayısının, salgının ilk yılı olan 2020’de 3 bin 500’e gerilediğini söyledi. Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Covid-19 salgını sebebiyle artan sağlık risklerinin organ bağışı ve nakli süreçlerini olumsuz etkilemesinin önüne neden geçilememiştir?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, yaklaşık 2 yıldır devam eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının getirdiği koşullar sebebiyle ülkede organ nakilleri yüksek oranlarda düştüğünü söyledi.

“Ülkemiz genelindeki nakil operasyon sayısı 2019 yılında 5 bin 600 iken 2020 yılında bu sayı 3 bin 500’e gerilemiştir. Türkiye’de organ naklini bekleyen hasta sayısı 25 binin üzerinde olmakla birlikte organ bağışlarındaki azalmadan en çok kalp ve böbrek hastaları etkilenmektedir” diyen Gök, organ bekleyen hastaların yaklaşık 21 binini böbrek bekleyen hastalar oluşturduğunu, bağış sayısı azaldıkça organ bekleyen hasta sayısının da arttığını ifade etti.

‘2021’DE YALNIZCA 24 KALP NAKLİ YAPILDI’

2019 yılında 84 kalp naklinin yapıldığı Türkiye’de pandemi başladıktan sonra 2020 yılında kalp nakillerinin yüzde 75 oranında azalarak 21’e düştüğünü belirten Gök, “2021 yılında yalnızca 24 kalp nakli gerçekleşmiştir. Salgın kaynaklı artan risklerin organ nakli süreçlerini etkilememesi için gerekli iyileştirmelerin yapılması gerekmekte, organ bağışlayacak ve organ nakli bekleyen yurttaşlarımızın endişelerini giderecek çalışmaların hayata geçirilmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

FAHRETTİN KOCA’YA 5 SORU

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi.

Gök, önergesinde Koca’ya şu soruları yöneltti:

- Covid-19 salgını sebebiyle artan sağlık risklerinin organ bağışı ve nakli süreçlerini olumsuz etkilemesinin önüne neden geçilememiştir?

- Covid-19 salgını sebebiyle artan sağlık risklerine bağlı olarak organ bağışı ve organ nakli ameliyatlarından çekinen yurttaşlarımızın endişelerinin giderilmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?

- 2022 yılı Ocak ayı itibariyle ülkemizde organ nakli bekleyen yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?

- 2020 ve 2021 yıllarında organ nakli için bekleyen kaç yurttaşımız hayatını kaybetmiştir?

- 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında kadavradan yapılan organ nakillerinin sayısını açıklar mısınız? 

DAHA FAZLA