Salgın fırsatçıları: 2020'de milyoner sayısı rekor kırdı, 'süper zenginler'in sayısı arttı...

Salgın fırsatçıları: 2020'de milyoner sayısı rekor kırdı, 'süper zenginler'in sayısı arttı...

Covid-19 salgınıyla geçen 2020’de kapitalizmin sağlık, sosyal devlet, istihdam politikalarının çöküşü göze çarparken, zenginler bu süreci de yine fırsata çevirdi.

Covid-19 salgınının dünyayı etkisi altına aldığı 2020 yılında milyonerlerin sayısı ilk kez 20 milyonun üstüne çıktı. Milyonerlerin toplam serveti ise 80 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaştı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla geçen 2020’de kapitalizmin sağlık, sosyal devlet, istihdam politikalarının çöküşü göze çarparken, zenginler bu süreci de yine fırsata çevirdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, dünyada net serveti 1 milyon doların üstündeki kişilerin sayısı geçen yıl yüzde 6,3 artarak 20 milyon 800 bine yükseldi. İlk defa 20 milyonun üzerine çıkan milyoner sayısı rekor kırdı.

Danışmanlık şirketi Capgemini, milyonerlerin toplam servetinin tutarı ise yüzde 7,6'lık artışla yaklaşık 80 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Bu gelişmede, özellikle borsadan elde edilen gelirlerdeki artışın etkili olduğu belirtildi.

Dünyada en fazla milyonerin bulunduğu ülkeler ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD); Japonya, Almanya ve Çin olarak sıralandı. Bu dört ülkedeki milyonerler, dünyadaki toplam milyonerlerin yüzde 63'ünü oluşturdu.

‘SÜPER ZENGİNLER’ ARTTI

En büyük artış ise en az 30 milyon dolarlık net servete sahip olan ve "süper zenginler" olarak tabir edilen kesimde gerçekleşti. Koronavirüs pandemisinin hakim olduğu 2020 yılında dünyadaki süper zenginlerin sayısı da yüzde 9 oranında arttı.