Şakran Kapalı Cezaevi’nde mahkumlar hak ihlalleri sebebiyle sevk istiyor

Şakran Kapalı Cezaevi’nde mahkumlar hak ihlalleri sebebiyle sevk istiyor

Avukat Ertan Güngör, İzmir Şakran Kapalı Cezaevi’nde gözlemlediği hak ihlallerini İleri Haber’e anlattı. Güngör, özellikle 3713 sayılı yasadan hüküm giymiş mahkumların hak ihlallerine karşı cezaevinden sevklerini istemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Türkiye’deki cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, her geçen gün daha da tartışılır hale gelirken, Adalet İçin Hukukçular (AİH) İnsan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Ertan Güngör, İzmir Şakran Kapalı Cezaevi'ndeki gözlemlediği hak ihlallerini İleri Haber’le paylaştı.

Şakran Cezaevi’nde tutuklu bulunan mahkumların, tahliyelerine kısa bir süre kala keyfi ve gerekçeden yoksun kararlarla alıkonulduklarını söyleyen Avukat Güngör, “Bunun çok trajik bir örneğini yaşadım. Bir müvekkilimiz normalde şartlı tahliye süresi gelmesine karşın, aniden idari gözlem kurulu kararıyla 6 ay daha cezaevinde olacak. Travmayı tahmin edebiliyorsunuzdur” dedi.

Güngör ayrıca idari gözlem kurulunun özellikle 3713 sayılı ‘Terörle Mücadele Yasasından’ hüküm giymiş mahkumlara karşı gerekçesiz ret kararları verdiğini belirtirken, pek çok mahkumun bu durum karşısında sevkini istemek zorunda kaldığı bilgisini de paylaştı.

Avukat Ertan Güngör’ün paylaştığı bilgilere göre sevkini isteyen kişiler arasında hak ederek tahliye olmaya yakın kimseler bulunuyor. İdare ise sevk taleplerini de dayanak göstermeksizin, sevk istenilen cezaevindeki "kapasite yoğunluğu"nu gerekçe göstererek reddediyor. Ayrıca itiraz dilekçeleri de cezaevinden ilgili makama gönderilmiyor.

Yeni yasa değişiklerinin ardından mahkumların şartlı tahliyeleri ve denetimli serbestlikleri için idari gözlem kurulu kararına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Avukat Ertan Güngör, şunları söyledi:

“Bilhassa ‘Terörle Mücadele Kanunundan’ ceza alan kişiler, keyfi kararlarla alıkonulmaya devam ediliyor. Bu cezaevi genelinde öyle teammül haline gelmiş bir olgu ki, insanlar Şakran Cezaevi’nden il dışındaki farklı cezaevlerine sevklerini istemek zorunda kalmış. İdare de buna karşı bir ‘önlem’ almış. Bu ‘önlem’e göre idare, mahkumların gitmek istedikleri cezaevlerinin ‘kapasitesi yok’ diyerek sevk taleplerini reddediyor” 

‘BAKANLIK KOĞUŞU’ ADI ALTINDA TECRİT EDİLEN KİŞİLER VAR’    

Şakran Cezaevi’nin daha önce de sık sık hak ihlalleriyle gündeme geldiğini belirten Güngör, şunları kaydetti:

“Bir diğer husus da Şakran Kadın Kapalı Cezaevi ile alakalı. Orada da ‘Bakanlık Koğuşu’ adı altında tecrit edilen kişiler var. Tecrit edilen kişilerin sayısı ise beş. Kelimenin tam anlamıyla bir tecritten bahsetmek mümkün değilse bile örneğin cezaevi genelinin havalandırma saati 9’ken bu insanlar günün farklı saatlerinde havalandırmaya çıkarılıyor. Böylece diğer insanlarla görüşmeleri engelleniyor. Bu insanlar ayrıca tarafsız koğuşlara göç etmeye zorlanıyorlar. “

Avukat Güngör, öte yandan AİH İnsan Hakları Komisyonu’nun önümüzdeki aylarda cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırlayacağını da sözlerine ekledi.