Sakarya'da Kürt işçilere yapılan ırkçı saldırıyla ilgili yeni detaylar

Sakarya'da Kürt işçilere yapılan ırkçı saldırıyla ilgili yeni detaylar

Sakarya'ya fındık toplamaya gelen Mardinli mevsimlik işçiler, işveren ve köylülerin ırkçı saldırısına uğradı.

Mardin Mazıdağı’ndan Sakarya’ya giden 16 fındık işçisi, bu sabah işveren ve köylülerin saldırısına uğradı. Fındık işçileri, saldırı sonrası memleketlerine dönmek için yola çıktı.

MA’da yer alan habere göre saldırıya uğrayanlardan Barış Demir, olaydan önce işverenle aralarında bir sorun olmadığını dile getirerek, “Biz sabah çalışmak için bahçeye gittik. İşveren gelip, ‘köpek sürüsü’ diye laf söyledi. Bunun üzerine bahçeden çıktık” dedi.

Bahçeden çıktıkları için işveren tarafından “Siz burayı memleketiniz mi sandınız burası bizim” şeklinde tehdit edildiklerini aktaran Demir, “Bunun üzerine bize saldırdılar. 8 kişi 3 kişiye sopalarla saldırdı” şeklinde anlattı.
 

 

KOCAALİ KÖYYERİ MAHALLESİ'NDE 

Yerel medya kuruluşlarından T54'ün ulaştığı bilgilere göre ise olay Kocaali ilçesinin Köyyeri Mahallesi'nde (Tangaz-Sırt Mahalle) yaşandı. Habere göre, işçiler ile C. ailesi arasında dün sabah bir tartışma yaşandı. Fındık işçileri kendilerine hakaret edildiği iddia ederek barındıkları C. ailesinin fındık evine gittiler.

Saat 11.00 sıralarında ise buraya giden K.C ve çocukları fındık işçilerinden fındık toplamaya devam etmelerini istediler. Kabul etmeyince C. ailesi üyeleri işçilere saldırdı. Kavga sırasında bir fındık işçisi de sosyal medyaya yansıyan görüntüleri çekti. Sonrasında olay yerine gelen bir minibüse binen fındık işçileri ücretlerini dahi alamadan Kocaali ve Sakarya'dan ayrılarak memleketlerine döndü.

SAKARYA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Sakarya Valiliği'nden dün yapılan açıklamada, "ırkçı saldırı" iddiaları reddedilmişti.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Bugün bazı sosyal medya platformları ile haber sitelerinde ilimizde mevsimlik tarım işçilerinin darp edildiği yönünde iddialara yer verilmiştir.

Konu ile ilgili yapılan araştırmada; 22.08.2020 tarihinde İlimiz Kocaali ilçesinde fındık bahçesinin sahipleri arasında yaşanan tartışmanın sonucunda arbede yaşandığı, şahıslardan birinin aracını diğer kişinin üzerine sürdüğü, bu esnada Mardin nüfusuna kayıtlı iki kadın işçi ile Düzce nüfusuna kayıtlı bir erkek işçinin yaralandığı, olayın yargıya intikal ettiği ve Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat yapılarak soruşturmanın devam ettiği anlaşılmıştır. Bu konunun bugün değişik sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen olayla bir bağlantısı tesbit edilememiştir."

MECLİS'E TAŞINACAK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Sakarya’da Kürt işçilerine yönelik gerçekleşen saldırıyı Meclis'e taşımak üzere soru önergesi hazırladı. Kaçmaz, önergesinde İçişleri Bakanı'na “Saldıran kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?” diye sordu.

Kaçmaz, hafta başında Meclis Başkanlığı'na sunacağı önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

- Sakarya’da Kürt işçilerin organize bir şekilde saldırıya uğradıklarından ülkenin İçişleri Bakanı olarak haberdar mısınız?

- Sakarya’da Kürt İşçilere saldıran kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?

- İktidarlarınız döneminde kaç tarım işçisi benzer ırkçı saldırılara maruz kalmıştır? Bu saldırılar sonucu kaç tarım işçisi yaşamını yitirmiştir?

- Gündelik yaşamın bir parçası haline gelen ve başka kimlikleri sürekli ötekileştiren ırkçı yaklaşımları önlemek için ne gibi politikalarınız vardır?

- Özellikle yaz aylarında başka kentlere çalışmak amacıyla giden Kürt işçilerin her türlü güvenliği için ne gibi önlemler alınmaktadır?

- Saldırı anına ilişkin görüntüler kayıt altına alınırken Sakarya Valiliği ve Sakarya AKP Milletvekilinin aksini iddia etme çabalarının izahı nedir?