Sakarya İSİG Meclisi Girişimi: 'Gerçek sorumlular yakalanmadığı sürece iş cinayetleri son bulmayacak'

Sakarya İSİG Meclisi Girişimi: 'Gerçek sorumlular yakalanmadığı sürece iş cinayetleri son bulmayacak'

Sakarya'da geçen hafta 10 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarla ilgili Sakarya İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Girişimi üyeleri basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "gerçek sorumlular korunmasın" dendi.

Sakarya İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Girişimi, Adapazarı Kültür Merkezi önünde Hendek'te geçen hafta Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda ve daha sonra patlayıcıların imha edilmesi sırasında yaşanan patlamalara ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "gerçek sorumlular yakalanmadığı sürece iş cinayetleri son bulmayacağı" ifade edildi. Soruşturmaların gizlilikle değil şeffaflıkla yürütülmesi ve sorumluların da kamuoyunun gözünden kaçırılmaması istendi.

Altı gün içerisinde 10 kişinin ölümüne, onlarcasının da yaralanmasına neden olan iki patlamanın seri cinayete benzetildiği açıklamada, soruşturmaların şeffaf şekilde yürütülmediği belirtildi. 

İKTİDARA SORULAR

Sakarya İSİG Meclisi Girişimi'nin açıklamasında şu sorulara yer verildi:

"- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, değerlendirmelerin 1987 yılında yayınlanmış bir tüzüğe göre yapıldığını, bu tüzüğün eski olduğunu söylemiş. Peki 2007 yılında açılan bu fabrika tüzük hükümlerine uymadığı halde nasıl açılmış, çalışmasına kim neden izin vermiştir? AKP 18 yıllık iktidarı boyunca bu alandaki mevzuatı neden yenilememiştir?

- Yılda enaz 3 kez denetlenmesi gereken bu fabrika kaç kez denetlenmiştir, denetim sonuçlarında tespit edilmesi gereken eksikler raporlarda var mıdır? Ya da bu eksiklerin giderilmesi için ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? 

- İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulmuş herhangi bir komisyon bu işletmeyi denetlemiş midir? 

- Daha önce yaşanan patlamalar sonrasında bu işletmenin faaliyetleri neden durdurulmamıştır?

- Burada üretilen ürünlerin uygunluk testleri ve üretim onayları nasıl verilmiştir? 

- Kalan patlayıcı maddelerin neden 30 km uzaktaki bir alana taşınmıştır ve kullanılan araç Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun mudur?

- Neden 1,5 tonluk patlayıcı madde bir araca yüklenmiştir. Neden daha küçük parçalar halinde  taşınmamıştır?

- Çalışma öncesinde ayrıntılı risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?

- Taşınan patlayıcılar hakkında askerler ve kamyon şoförü bilgilendirilmiş midir?

- Taşınan maddelerin patlayıcı olmadığı fitil vb olduğu yönünde bir bilgi verildiği iddiası araştırıldı mı?

- Üniversiteler ve meslek örgütlerinden bu süre zarfında teknik açıdan neden destek alınmadı? 

- Meclise sunulan meclis araştırma önergesi neden reddedilmiştir?"

'ÖNLEM ALMADA GERÇEK YETKİLİ İŞVEREN VE KAMU OTORİTESİ'

Meydana gelen iş cinayetlerinde sorumluluğun ustabaşı ve mühendislere yüklendiği ve gerçek sorumluların korunmasının son bulması gerektiğni belirten Sakarya İSİG Meclisi Girişimi üyeleri, önlem almada gerçek yetkililerin işveren ve kamu otoritesi olduğunun altını çizdi.