Sakarya Emniyeti'nden muhaliflere taciz ve tehdit: Aileler aranıyor, Osmanlı propagandası yapılıyor

Sakarya Emniyeti'nden muhaliflere taciz ve tehdit: Aileler aranıyor, Osmanlı propagandası yapılıyor

Sakarya Emniyeti, aralarında lise ve üniversite öğrencileri ile işçilerin de olduğu muhaliflere yönelik tacizde bulunuyor. Öğrencilerin aileleri aranarak korku yaratma hedeflenirken, muhalif bir işçinin evinin önünde bekleyen polisin, “Seni işine götüreceğiz” diyerek baskı uyguladığı ortaya çıktı. Haklarında herhangi bir hukuki işlem yokken emniyetten sürekli aranarak karakola çağrılan muhaliflere, Osmanlı güzellemeleri ve dini propaganda yapıldığı öğrenildi.

Meryem Yıldırım@meryem_yildrim

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM); kentte muhaliflere yönelik bir cadı avı başlattı.

Şubat ayının başlarında, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi Eray Diriarın’ın, kentte muhaliflere yönelik tacizlere ilişkin bilgi almak üzere gittiği emniyette, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla tutuklanmasının ardından, il emniyeti, kentte muhalif isimlere yönelik bir taciz operasyonu yürütüyor.

17 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN EVİNİN ÖNÜNDE BEKLEYEN POLİSTEN KORKU VE GÖZDAĞI

Liseyi dışarıdan okuyan ve garson olarak çalışarak ailesinin geçimine katkı koymaya çalışan 17 yaşındaki çocuğun, iki aydır düzenli aralıklara polis tarafından arandığı ve evinin önünde bekleyen polisin, “Seni biz işe bırakacağız, seninle konuşacağız” dediği öğrenildi. Daha sonra söz konusu çocuğun ailesinin de aranarak “Oğlunuz gidiyor, terör örgütleriyle bağı var” denilerek korku yaratmaya çalışıldığı ve ailenin de emniyete çağrıldığı bilgisine ulaşıldı.

Söz konusu tacize ilişkin bilgi almak için emniyete gidildiğinde ise valiliğe ait olduğu belirtilen bir yazı gösterilerek, “DHKP-C, PKK, PYD, FETÖ, IŞİD gibi terör örgütleri gençleri kandırıp örgütlemekte, terörist yapmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için birebir görüşme yapma, okullarda seminerler düzenleme ve gerekirse ailelerle görüşme” şeklinde yanıtlar verildiği öğrenildi.

HAKLARINDA HERHANGİ BİR HUKUKİ İŞLEM YOK

17 yaşındaki çocuğa yönelik söz konusu uygulamaların neden yapıldığına yönelik soruya ise “O bizim seçtiğimiz kişilerden biri” dendiği ortaya çıktı. Avukatın da konuyla ilgili yaptığı görüşmelerde çocukla ilgili herhangi bir gözaltı kararı olmadığı bilgisine ulaşılırken, çocuğun “sohbet edeceğiz, gel çay içeceğiz” şeklindeki gerekçelerle karakola çağrıldığı verildi.

‘HAYATINA BAK, FİŞLENME’ DİYE TEHDİT EDİP, OSMANLI PROPAGANDASI YAPTILAR

Çocuğa görüşme esnasında “Osmanlı dönemi şöyle iyiydi, aksaklıklar vardı ama şunlar başarıldı, aslında böyle yapmak daha doğru ” şeklinde güzellemeler ile dini içerikli konuşmalar yapıldığı ve “Hayatına bak, fişlenme” şeklinde tehdit edildiği öğrenildi. Söz konusu çocuğun babası da dün aranarak emniyete çağrıldı.

‘ONLARLA GÖRÜŞME’

Üniversiteli bir gence ise kim olduğunu tanıtmayan biri tarafından yapılan aramada, muhalifler kastedilerek “Onlarla görüşme” dendiği ortaya çıktı.

GENÇ KADIN KARAKOLA DAVET EDİLDİ: GEL SOHBET EDELİM

En son, geçtiğimiz haftasonu şehirde üniversite okuyan 22 yaşındaki genç bir kadının da emirkar bir üslupla “gel bir sohbet edelim” denilerek emniyetten arandığı aktarıldı. Genç kadının “Avukatımla birlikte geleceğim” karşılığını vermesi üzerine “Avukata gerek yok, sen gel yeter” dendiği öğrenildi.

YAŞLARI KÜÇÜK İSİMLER SEÇİLİYOR

Haklarında herhangi bir hukuki işlem olmayan isimlerin bu şekilde taciz edilmesi, şehirde baskı ortamı yaratma çabası olarak görülürken, söz konusu isimlerin seçilmesinin, yaşlarının küçük olmasından ötürü korkutulmaya çalışıldığı düşünülüyor.