Saica Pack Sakarya Ambalaj'da direniş sürüyor: İşçilere İspanya'dan destek

Saica Pack Sakarya Ambalaj'da direniş sürüyor: İşçilere İspanya'dan destek

Saica Pack Sakarya Ambalaj'da sendikalı oldukları için işten çıkarılan 6 işçinin direnişi sürüyor. İspanya işçi örgütü UGT FİCA’nın Genel Sekreteri Joze Carlos Ruiz Palacios da Sakarya'ya gelerek direnen işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Cendidost Öndüç - Sakarya

Fotoğraflar: Bizim Sakarya Gazetesi

Sakarya'nın Söğütlü İlçesi'nde bulunan Saica Pack Sakarya Ambalaj fabrikasında işçilerin tamamına yakının sendikalı olmasının ardından işten çıkarılan 6 işçinin direnişi sürüyor.

Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) faaliyet gösteren Saica Pack Sakarya Ambalaj A.Ş.’de çalışan işçilerin tamamına yakınının Türk-İş’e bağlı Selüloz İş Sendikası'na örgütlenmesinin ardından, 31 Mayıs'ta 6 işçi işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine fabrika önünde çadır kuran işçiler, direnişe başlamıştı.

KAMUOYUNA DESTEK ÇAĞRISI

Selüloz-İş Sendikası’nın İzmit Temsilcisi Aykut Günel, Direniş Temsilcisi Erkan Gürlü, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sakarya İl Sorumlusu Eray Diriarın ve TİP üyesi Şahin Kışlakçı, hafta içi Bizim Sakarya Gazetesi binasında, gazete Genel Yayın Yönetmeni Tuncer Kalaycı'yı ziyaret ederek direnişe ilişkin açıklamalarda bulundu. İşverenin, işçilerin sendikaya üye olmasını kabullenemediğini, sendikanın yetki başvurusu yapmasının hemen ardından 6 işçiyi istifaya zorladığını, işçiler kabul etmeyince de işten çıkardığını anlatan sendika temsilcisi Günel, Eskişehir’deki Saica Pack fabrikasında 6 yıldır sendika olduğunu Sakarya'daki fabrikada da sendika olması için sonuna kadar mücadele ederek geri adım atmayacaklarının altını çizdi. İşlerine geri dönene kadar direnişlerinin süreceğini belirten direniş temsilcisi Gürlü ise kamuoyuna çağrıda bulunarak destek istedi.

'TÜM GÜCÜMÜZLE İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ'

Ayrıca TİP Sakarya İl Sorumlusu Diriarın da Adapazarı Akşam Haberleri'nden Nazile Akarsu'ya verdiği röportajda, direnişi anlattı. Diriarın, "Tüm gücümüzle işçi kardeşlerimizin yanında olacağız diyen Diriarın “İspanya menşeili Saica Park Türkiye çalışanları işlerine dönmek ve evlerine ekmek götürmek istiyorlar. Yöneticilerin almış olduğu karar anayasaya aykırıdır. İşten atılan işçiler işlerine geri dönmelidir. Fabrika da hali hazırda çalışan işçilerin tehdit edilmesi her ne sebeple olursa olsun son bulmalıdır. Türkiye İşçi Partisi Sakarya Örgütü olarak bizler de bu onurlu ve haklı direnişi selamladığımızı ve desteklediğimizi kendilerine ilettik. Bizleri çok sıcak bir şekilde karşıladılar. Tüm gücümüzle işçi kardeşlerimizin yanında olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz ve tüm ülkeyi desteğe çağırıyoruz” dedi.

DİRENEN İŞÇİLERE İSPANYA'DAN DESTEK

Öte yandan İspanya işçi örgütü UGT FİCA’nın Genel Sekreteri Joze Carlos Ruiz Palacios da direnen işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Bir toplantı için İstanbul’da bulunan Palacios, İspanyol menşeili Saica Pack Sakarya Ambalaj şirketinde sendika üyesi oldukları için işten çıkarıldığını öğrendiği 6 işçinin direniş çadırını ziyaret ederek destek oldu. 

Selüloz-İş Sendikası’nın İzmit Temsilcisi Aykut Günel ve işçilerle görüşerek bilgi alan Palacios, fabrikanın genel merkezine işten çıkarılma nedeninin işçilerin anlattığı gerekçelerden çok farklı şekilde aktarıldığını, sendikalaşmak isteyen işçilerin işten çıkarılmasını İspanya'daki sendikacılar olarak gündemlerine alacaklarını belirterek kamuoyu oluşturacaklarını ifade etti.