Şahap Şendol ve Celil Ekinci'nin sınırda askerler tarafından vurulması Meclis gündeminde: 'Ateş emrini kim verdi?'

Şahap Şendol ve Celil Ekinci'nin sınırda askerler tarafından vurulması Meclis gündeminde: 'Ateş emrini kim verdi?'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gülüm, askerlere uygulanan cezasızlık politikasının bu olayların tekrar tekrar yaşanmasında önemli bir neden olduğunu vurguladı.

İleri Haber

Hakkari’nin sınır hattında bulunan ilçesi Derecik’te Şahap Şendol ve Celil Ekinci’nin askerler tarafından açılan ateşle yaralanması Meclis gündemine taşındı. HDP’li Züleyha Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Ateş emrini kim verdi?” diye sordu.

Hakkari’nin Derecik ilçesindeki Hacı Bey köyünün Derindere mezrasında 18 Mayıs'ta saat 07.20 sularında sınır hattında kaybettiği hayvanlarını arayan çoban Şahap Şendol ile sigara ticareti yapan Celil Ekinci'ye askerler tarafından ateş açıldı. "Uyarı" yapılmadan açıldığı iddia edilen ateş sonucu her iki kişi de yaralandı. Yaralılar, bölgeye gelen yurttaşlar ve yaralıların yakınları tarafından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) bulunan bir hastaneye kaldırıldı.

Ayrıca 31 Aralık 2020'de yine aynı bölgede askerlerin açtığı ateş sonucu Celil Ekinci’nin abisi Reşat Ekinci'nin de yaralandığı öğrenildi.

'CEZASIZLIK POLİTİKALARI TEKRAR TEKRAR YAŞATIYOR'

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, “Sınır bölgelerinde sık sık yaşanan ve pek çok kez ölüm veya yaralanmalarla sonuçlanan olaylara neden olan askerlere karşı uygulanan cezasızlık politikalar benzer olayların tekrar tekrar yaşanmasına sebep olmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gülüm, şu soruları yöneltti:

1- Sınır hattında askerlerin açtığı ateş sonucunda Şahap Şendol ile Celil Ekinci’nin yaralandığı olaya ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa bunun gerekçesi nedir?

2- Şahap Şendol ile Celil Ekinci’ye ateş emrini kimler tarafından verilmiştir? Bu kişiler hakkında tedbiren geçici görevden uzaklaştırma kararı alınmış mıdır?

3- Ateş eden askerler ve olayın gerçekleştiği esnada aynı bölgede görev yapan diğer askerlerin ifadesi alınmış mıdır? İki sivil yurttaşı yaralayan kişiler hakkında nasıl bir hukuki süreç işletilmektedir?

4- Sınırlarda sivil yurttaşların ölümüne veya yaralanmasına neden olan keyfi uygulamaların  önüne geçilmesi için önlemler alınacak mıdır?

5- 2002 yılından itibaren AKP hükümetleri döneminde sınırlarda öldürülen ve yaralanan kişi sayısı kaçtır? Bunlara ilişkin açılan soruşturmalar veya davaya dönüşen soruşturmalar var mıdır? Var ise yargılanan kaç kamu görevlisi bulunmaktadır?