Sağlıkta dünya çapında yolsuzluk

Sağlıkta dünya çapında yolsuzluk

Sağlık alanında genişleyen tıbbi cihaz sektörü ve buna bağlı yaşanan yolsuzlukların ulaştığı boyut ortaya konuldu. Gerekli denetimlerin yapılmaması, son on yılda sadece ABD'de de tıbbi cihazlardan kaynaklı 83 bin kişinin ölümüne neden oldu.

İleri Haber

Sağlık alanında dünya çapında yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. Panama Belgelerinde de imzası  olan ICIJ, tıbbi cihazlardaki usulsüzlükleri ve insan sağlığının nasıl hiçe sayıldığını ortaya koydu.

Daha önce de “Panama Belgeleri” ve “Paradise Belgeleri” başlıklarıyla yayınlanan, dünyaca ünlü politikacıların ve liderlerin de adının karıştığı vergi kaçırma, para aklama gibi yasa dışı mali faaliyetleri içeren milyonlarca gizli belge ve dosyanın ifşasıyla gündeme gelen Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) geçtiğimiz günlerde sağlık alanında yeni bir araştırmasını kamuoyuyla paylaştı.

36 ülkede, çeşitli medya kuruluşlarında çalışan 250’den fazla gazetecinin katkılarıyla gerçekleştirilen “İmplant Dosyaları” araştırması, tıbbi cihaz sektöründeki usulsüzlük ve uygulamaları açıkladı.

SADECE ABD'DE SON ON YILDA 83 BİN ÖLÜM

Teknolojideki gelişmelerle birlikte pazarda kapladığı alan devasa boyutlara ulaşan tıbbi cihaz sektöründeki usulsüzlükleri ve insan sağlığını hiçe sayan uygulamaların gözler önüne serildiği araştırmada sadece ABD’de, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) verilerine dayanılarak yapılan incelemede son on yılda tıbbi implant ve cihaz kaynaklı ölümlerin 83 bin, aynı nedene bağlı yaralanmaların ise 1 milyon 700 bin hastaya ulaştığı belirtildi.

Şirketlerin aşırı kâr hırsı, bu alanı kapsayan yasalardaki boşluklar ve gevşek denetim mekanizmalarının da etkisiyle her yıl daha fazla insanın hayatı tehlikeye atılıyor.

ŞİRKETLER SORUMLULUKTAN KAÇIYOR

Çalışmada hasta ve hasta yakınlarının tanıklıklarına geniş yer verilirken, şirketlerin sorumluluktan kaçındığının da altı çizildi. Hasta ve yakınları tıbbi implant veya cihaz kaynaklı herhangi bir yaralanma veya ölüm durumunda karşılarında bir muhatap bulamadıklarını belirttiler.

Olası bir soruşturmada ise tıbbi implant ve cihaz üreticisi şirketlerin rüşvet vermek ve lobicilik faaliyetleri gibi, o ülkelerdeki ilgili bakanlıkları, hükümetleri ve soruşturmanın sonuçlarını etkilemek adına çeşitli girişimlerde bulundukları da araştırmanın başka bir çarpıcı sonucu olarak öne çıktı.

DAHA FAZLA