'Sağlıklı,yeterli ve dengeli beslenme örgütlenmeyle mümkün'

'Sağlıklı,yeterli ve dengeli beslenme örgütlenmeyle mümkün'

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Beslenme Komisyonu, gıda zehirlenmelerine dair bir rapor yayınladı.

İleri Haber

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Beslenme Komisyonu, ülkede yaşanan gıda zehirlenmelerine dair 2018 yılında bir çalışma başlattı ve yaşanan gıda zehirlenmelerini raporlaştırdı.

2018 yılı gıda zehirlenmeleri raporu sonrası, bir işçi sağlığı ve iş güvenliği meselesi olarak beslenme konusu genel olarak kamuoyunun gündeminde daha görünür oldu.

Söz konusu rapora göre, 2018 yılında yaşanan ve halen devam eden ekonomik krizin işyerlerine yansıması yemek ve servis ücretlerin kaldırılması, ücretlerin düşürülmesi, yarı zamanlı çalışma veya gönüllü işten çıkarma şeklinde ortaya çıktı. Yasada yemek ve servis bir hak değil bir yardım olarak görüldüğünden krizde de ilk tasarruf yemek ve servis ücretlerinde meydana geldi. Krizle birlikte artan gıda fiyatları ile semt pazarlarından bile taneyle alışveriş yapan halk, tanzim çadırlarına mecbur bırakılmış, gıda kuyrukları günlerce basında gündem haline geldi. Ne yazık ki işçi ücretleri aynı oranda artmamış halkın alım gücü ciddi oranda düştü.

BİSAM verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmek için yapması gereken aylık gıda harcaması 1971 TL olurken, aynı hesaplamaya göre 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 6818 TL’ye yükseldi. 2019 yılında, Başakşehir Şehir Hastanesi işçilerinin yaptığı protesto eylemi yemekhane koşulları ile sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenememe sonucu yaşandı. İşçiler en temel insani gereksinimleri için greve çıkarak, mücadele ederek haklarını almışlardır. Bu yaşanan işçi eyleminde sağlıklı beslenmenin bir hak mücadelesi olarak ele alınarak çözülebileceğini gösterdi.