Sağlıkçıların hak edişleri ödenmezken, şehir hastanelerine 8,2 milyon aktı!

Sağlıkçıların hak edişleri ödenmezken, şehir hastanelerine 8,2 milyon aktı!

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız Sağlık Bakanlığı'nın pandemi sürecinde 11 şehir hastanesi için 11 ayda toplam 8,2 milyar TL ödediğini söyledi.

Dünyayı etkisi altına alan pandemide sağlık emekçilerinin haklarının ödenmemesiyle gündeme gelen Sağlık Bakanlığı'nın pandemi sürecinde 11 şehir hastanesi için 8,2 milyar TL ödediği ortaya çıktı.

Türkiye'de en az 304 sağlık çalışanı salgında hayatını kaybetti. 120 bin sağlıkçının yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıktı. Sağlık çalışanları hastalığın meslek hastalığı alarak kabul edilmesini istedi. Çünkü meslek hastalığı olarak kabul edildiğinde sağlık giderlerinin yüzde 100'ü karşılanıyor, geçici ya da kalıcı iş göremezlik durumunda tazminat alınıyor, vefat edenlerin ise yakınlara maaş bağlanıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı son yayınladığı genelgede sağlık çalışanına virüsü nereden kaptığını ispatlama şartı getirdi. İlliyet bağı aranması gerektiğini söyledi.

'NASIL İLLİYET BAĞI KURULACAK?'

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız yaşanan çelişkiye dikkat çekerek “Bir yandan meslek hastalığı sayılmıyor. Emekçilerin haklarına kulaklarını tıkayan iktidar, bir yandan da şehir hastaneleri için yandaş şirketlerin kasasını dolduruyor. Sağlık Bakanlığı, 11 şehir hastanesi için 11 ayda toplam 8,2 milyar TL ödedi” dedi ve ekledi:

“Bakanlık ipe un sermesin. Korona, tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmalı. İster profesör olsun ister hizmetli. Nasıl illiyet bağı kurulacak? Tek çözüm yasa çıkarılmasıdır.”

CHP'nin meslek hastalığı önergesi ise AKP-MHP oylarıyla TBMM Genel Kurulu'nda reddedilmişti.